Трябва ли да се шуми срещу чалгата?

Книга за похвали и оплаквания за програмата на радиото. Предложения? Приемат се

Трябва ли да се шуми срещу чалгата?

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 11 Авг 2009, 14:50

Дали е необходимо това или е лаещо куче и керван?
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов
 
Мнения: 1706
Регистриран на: 31 Юли 2009, 01:17
Местоположение: София

Re: Трябва ли да се шуми срещу чалгата?

Непрочетено мнениеот виктор лазаров » 11 Авг 2009, 15:45

Че защо да трябва? Нейните фенове да не би да шумят срещу нас? Нека я оставим да си регресира самостоятелно,а до тогава аз 'ше си клатА главътЪ на Before The Dawn :lol:
Аватар
виктор лазаров
 
Мнения: 214
Регистриран на: 03 Авг 2009, 10:34
Местоположение: София

Re: Трябва ли да се шуми срещу чалгата?

Непрочетено мнениеот Edmin » 11 Авг 2009, 18:13

А, че защо да се шуми срещу нея? :) Аз не й обръщам грам внимание, макар да ни залива отвсякъде. Дори думата "чалгар", която намирам за доста колоритна, за мен има не само музикално, а и цялостно описващо човека значение. Предполагам, сещате се положително или не е въпросното значение. :mrgreen:
Edmin
 
Мнения: 28
Регистриран на: 01 Авг 2009, 11:29

Re: Трябва ли да се шуми срещу чалгата?

Непрочетено мнениеот Ani » 11 Авг 2009, 19:56

Да, мисля, че е необходимо. Но не да бъде отричана, анатемосвана, а да се пуска, показва, обяснява красивото в други стилове музика. Оформянето на вкус, стил не е проблем на ... давещия сде :)
Медии, училище, семейство - да, знам, че нищо ново не казвам. И все пак. Не може безучастно да се гледа на промиването на мозъци на поколения...
Ani
 
Мнения: 877
Регистриран на: 31 Юли 2009, 17:38

Re: Трябва ли да се шуми срещу чалгата?

Непрочетено мнениеот Росица » 11 Авг 2009, 22:19

Честно казано не съм сигурна.

От една страна си мисля, че си е баш като кервана с камилите и кучето.
Не отричам възпитанието на вкуса и значението на окръжаващата среда, но и те не са всичко. На когото му трепва под лъжичката от къдрaвия звук на някоя зурла, едва ли ще се впечатли особено от виртуозно китарно соло на Richie Blackmore или Steve Vai (например). ;)

От друга страна, не можем като онази английска лейди от вица /не си го спомням точно/ да се правим, че не забелязваме огромния розов слон на средата на хола по време на следобедния чай..... Защото чалгата си е точно голям искрящо розов слон и няма да изчезне, ако се правим, че не го виждаме. :?

Та ...нещата не опират до рецепта. Всеки както го усеща. За себе си знам, че бягам далеч от чалга, защото не мога да "не я забелязвам" - изпарява цялата ми толерантност за броени минути.
И се опитвам да покажа на сина си музиката, която харесвам, с надеждата да хареса и на него. Но дали.... времето ще покаже. :D
Росица
 
Мнения: 217
Регистриран на: 31 Юли 2009, 21:31
Местоположение: София

Re: Трябва ли да се шуми срещу чалгата?

Непрочетено мнениеот zira619 » 16 Авг 2009, 12:00

Няма да ви казвам колко е тъжно да виждаш как децата от детската градина знаят всички актуални чалги и си ги пеят въодушевено в хор... И колко са учудени,че госпожата не ги харесва?! И не гледа "Планета"???
Ама другата госпожа ги харесва, тя е по-добрата, тя е "от наште"!
Даа...
zira619
 
Мнения: 158
Регистриран на: 31 Юли 2009, 17:29

Re: Трябва ли да се шуми срещу чалгата?

Непрочетено мнениеот Dakota » 19 Авг 2009, 08:56

Чалгата, като музика, си има своите почитатели. Нека си я слушат - халал да им е! Проблема е друг - чалгата, като понятие. Някои хора я определят като простащина, други - като селяния. За мен тя просто е кич. Това ли са днешните идоли, на които младото поколение подражава? Трябва ли тези силикони да ни се завират постоянно в очите? Прекалено много място се отделя в медиите на тези изпълнители. Как да не се изживяват като звезди? Как няма да имат тълпи от почитатели? Как няма тяхната музика да се счита вече за "изкуство"? Как няма това да е най-слушаният жанр в България? Кой им удари това рамо и защо стигнахме дотук?
В тази връзка - да! Трябва да се шуми срещу кича!
Аватар
Dakota
 
Мнения: 696
Регистриран на: 31 Юли 2009, 19:38

Re: Трябва ли да се шуми срещу чалгата?

Непрочетено мнениеот Blossom Lady » 19 Авг 2009, 15:26

Dakota, мисля, че донякъде сте права в споменатото! За селянията, за „изкуството”, но смятам, че всеки има собствено виждане кое точно е изкуство, селяния, кич, простащина, красиво, стойностно....Ако Вие и всички ние тук считаме че тази музика е пошла, за хората които я обожават, друга ще е.

Някъде около половината, даже малко под 50 % мисля че медиите могат да бъдат обвинявани, че насаждат вкуса! Безспорно те са част от средата в която живеем и която оказва някакво влияние върху нас. Но ние къде сме, природата ни...?
Вкусът се възпитава, в това няма спор. Поговорката за баницата е вярна, но донякъде. Насила може да се вземе, насила не може да се даде!
Не може да се възпита нещо у когото и да било, ако той няма желание, ако не е податлив! Парче от баницата може и да опита, но ако не му хареса повече няма да вкуси...Дори гените нямат подобна сила – всеки знае поне един случай в който родителите не успяват да наложат вкуса си. Има и приемственост, не отричам. Има я обаче и обратната ситуация!
Всичко опира до природата на човека.

Досега никой не ми наложил вкуса си! Слушала съм какво ли не – от старите градски песни та до днес каквото се е пръкнало на българската музикална сцена. Никой не ми е наложил какво да харесам - нито семейство, нито приятели или медии разни. Много хора са ми давали съвет да се вслушам в една или друга музика. Правила съм го, правя го и сега, но само аз преценявам кое и доколко ми харесва. В края на крайщата, моето вътрешно усещане изиграва роля тук.
Именно човешката природа определя вкуса. Както беше написала Росица, ако не му трепне на човек, та някой ще му каже: ето това е.

Стигам до въпроса, дали да се шуми. Определено мисля, че пушилката против това „изкуство” всъщност му прави голяма реклама! Не знам кой печели от това, но ние със сигурност не. Май кервана..
Blossom Lady
 

Re: Трябва ли да се шуми срещу чалгата?

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 19 Авг 2009, 18:32

"Когато на един готин човек му е кофти - това е блус. Когато на един кофти човек му е готино - това е чалга". Май Евгени Дайнов го беше написал някъде...

Какъв избор има едно дете, чиито родители пият по чехли в кварталната кръчма, слушат и гледат чалга и като се приберат продължават?

Сигурно детето тайно вкъщи сваля от мрежата парчета на битълсите или метъл вместо да играе на компютърни игри, които са кър-бум?!

Става дума за възпитание на вкус в детска възраст, а не за осъзнат, вече възпитан вкус на който му трепва. А че, 90% от медиите разпространяват простотии с главня героиня чалгата - някой ще спори ли?

Тази музика, която е предназначена за стомах и гъз (ста'а 'ъпрос да се кълчи на масата), за силикон и кинти е най-просташкото нещо, което може да се случи на едно дете или юноша. То сигурно може да свири на пиано като Кийт Емерсън, ама не се е опитвало... Много рокаджии станаха чалгари, не виждам на хоризонта чалгар да пердаши рок и да се цепи "Тигре, тигре, имаш ли пари?"

Мобилните телефони като медия рядко звънят с "Black Dog". От мрежата се дърпа най-гадната чалга и не случайно в торентите тя има висок рейтинг след порното. Питам се - аз ли ги качвам тия неща там?

Когато един деветокласник се опитва да намери субтитри за "Zabriskie Point" - това е блус, когато един първолак си тананика "Духаш балони, даваш бакшиши" - това е готино.

;)
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов
 
Мнения: 1706
Регистриран на: 31 Юли 2009, 01:17
Местоположение: София

Re: Трябва ли да се шуми срещу чалгата?

Непрочетено мнениеот Dakota » 19 Авг 2009, 18:48

"В края на крайщата, моето вътрешно усещане изиграва роля тук.
Именно човешката природа определя вкуса."


Това е така, разбира се. Никой не може да накара някого насила да харесва това или онова. Дори и със съвети не става - получава се обратен ефект.
Аз не казвам да се води война срещу поп фолка. Който иска да го слуша, негова си работа. Говоря за кича. Не може пошлостта, като маниер на поведение, да се толерира. Ако това е само някакво течение, като пънка, рапа или не знам какво си, добре! Но чалгията, като начин на мислене, е повсеместна. Тя е навсякъде! Много от младите хора се увличат по общия вкус и мода. А кои са примерите за подражание? Всички онези Азисовци, Гергани, Малини, Къпини и пр., на които се отделя прекалено много внимание. И обществото ни се превръща в един голям Биг Брадър...кому е нужно това? Защо се прави тази пошла масовка? И изобщо - трябва ли да се шуми за чалгата?
Аватар
Dakota
 
Мнения: 696
Регистриран на: 31 Юли 2009, 19:38

Следваща

Назад към Музика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron