Брайън Адамс

... и две раменени думи с ... си е цяло интервю

Брайън Адамс

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 31 Юли 2009, 03:18

Имам сбъднати мечти да срещам на сантиметри от мен световни рок величия. С някои разговарям.

Няма по-топъл и сърдечен човек от Брайън, когото срещнах само 20 мин. преди концерта му в столичната зала "Октомври". Няма. Ето какво писах тогава за него и какво си говорихме:

Очаквам да видя затворен човек, мълчалив и делови зад очила с рогови рамки. Външният му вид неглиже по фланелка и дънки сваля бариерата звезда (той) - работник (аз) и тя пада окончателно с усмивката му. Той ме посреща в една неприветлива стая на Зимния дворец като далечен роднина и ме разпитва какво правя, с какво се занимавам, как съм. На фланелката ми има лого на The Dark Side Of The Moon.

Да не би да си фен на Пинк Флойд? - И на тях съм – Браво, забележително.

Някъде пишеше, че като малък си обиколил света...

... продължавам да обикалям...

със своите родители. Помниш ли каква музика си слушал тогава?

Да, разбира се. Като дете слушах Бийтълс по радиото и това беше нормално, пускаха ги във всяка страна по света. После в училище си разменяхме плочи и помня как ме интересуваха тези на Ролинг Стоунс, Кросби Стилс Неш Енд Йънг и някои популярни имена като... (замисля се, побутва нагоре очилата си и ме поглежда много сериозно) ... искам да кажа, че малко по-късно стигнах до Джими Хендрикс, Степънулф, Лед Цепелин - предимно хард рок групи. След Бийтълс, които истински ме впечатлиха в началото, започнах да се интересувам от рок когато се върнах обратно в Канада през 1973 г. Слушах Хъмбъл Пай, Дийп Пърпъл, Пинк Флойд - ранния Пинк Флойд. Имам предвид Ummagumma, Obscured By Clouds и албумите от този период преди The Dark Side Of The Moon (посочва логото на фланелката ми).

Познаваш ли лично хората от канадската рок сцена, да речем групи като Дъ Гес Ху, Ръш..

Познавам ги всичките, абсолютно всички. Срещам ги много често. (гледам го учудено, е как?) Ами, Канада е голяма страна и е едно малко място.

Знаеш ли нещо за българския фолклор?

Не, но искам да го чуя. Знаеш ли къде? Можеш ли да ме заведеш някъде?

Докато очаква да го поканя на конкретно място се сещам, че не си взех дискове с автентичен фолклор, които да му подаря и тактично прехвърлям това на момичето от Вирджиния Рекърдс, която с усмивка приема да го заведе да чуе на живо наш фолклор. И за да не стане объркване добавям:

Имам предвид нашия уникален начин на пеене и неравноделните ритми.

Да, знам нещо за това. Снощи в Белград ходих по техни заведения в старата част на града и ме впечатли атмосферата – ниски тавани, свещи по масите, печка в средата на помещението, настроението на хората, беше фантастично.

След кратко уточнение, че сръбският и нашият фолк си приличат в съвременните аранжименти си обещаваме да направим нещо по въпроса за автентичния ни фолклор. Знам механа с такива песни, имам дискове за подарък, но не знам как и кога ще го видя след концерта.

Къде е за теб най-добрата аудитория по света?

Тази вечер в София!

Много мило от твоя страна, ще видим. Все още ли си ерген?

Да, защо?

Защото по нещо си приличаме – на една възраст сме, и аз съм ерген.

И ти ли си 1959? Колкото мен? Баща ми казва – "колкото по-стар, толкова по-грозен". А навремето майка ми – "трябва да учиш, да завършиш университет за да имаш работа", а аз – не, не, искам да свиря, да се занимавам с музика и пак ще имам работа. Тя се съгласи с неохота, но нали знаеш за конфликтите между поколенията. Родителите винаги ни мислят доброто по техен начин без да знаят кое за нас е най-доброто. И при теб ли беше така?

След кратка размяна на реплики за детството усещам, че той ме разпитва повече отколкото аз него. Разказвам му за първия ми магнетофон Grundig Licence и продължаваме да сравняваме вкусовете си.

Имаш ли любим албум, кой взимаш на самотния остров?

The Dark Side Of The Moon е един от тях, това е велик албум и е в десетката ми без съмнение. Иначе не знам. Ох, чакай да видим... взимам тава на Рей Чарлс, една на Уили Диксън – обичам блус, една на Хоулин Уулф, взимам... взимам...

Белия Албум!

Може би, може би, не съм сигурен, взимам Сам Кук.

Какво мислиш за бъдещето на рока?

Не се безпокой за това. Всяка година излизат талантливи 15-годишни китаристи и множество хубави песни.

Имам предвид, че повечето велики в рока са на твоята възраст плюс/минус 10 години, не виждам младите.

Докато има момчета, които всяка вечер слагат китарата до леглото страшно няма. Тук не става дума да се променя света както беше навремето. Тези момчета искат да свирят и пеят за това, което ги вълнува, да стигнат с китара до любимата си или да покорят света. Това е въпрос на сърцето и душата, това е състояние. Всеки има своето влияние и вкус за които си говорихме, но рокът не е въпрос на древно минало или някакво бъдеще, това е въпрос на настояще.

След тези думи кимвам усмихнато без да се питам колко ли момчета заспиват с китара до себе си. Обещавам му на никого да не казвам, че е фен на Челси, а той „а „Левски” ли, сега съжалявам, но догодина дано не сте с нас”.

Има 5 минути до излизане на сцена. Ставам за да не го притеснявам и той протяга ръка към рамото ми: "Стой, не си тръгвай!". Снимаме се заедно, после го снима Елена Ненкова за сп. "Ритъм".

Bryan Adams and Valnay 1.jpg


(Не сте виждали досега Брайън с рогови рамки, нали?!)

Той е професионален фотограф с благотворителни изложби из целия свят. Като вижда снимката ни се смее и пунтира опулената ми физиономия. Живял е във Франция и като му казвам, че един мой приятел фотограф нарича обложката му на албума "Reckless" щедьовър, той се шашна "What, kinda piece of shit?", но това е дълга история.

Bryan Adams - Reckless Cover Front.jpg


В този миг не знаех колко истина има в думите му за „най-добрата аудитория” на която той се раздаде докрай.

:D
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов
 
Мнения: 1706
Регистриран на: 31 Юли 2009, 01:17
Местоположение: София

Re: Брайън Адамс

Непрочетено мнениеот Dakota » 03 Авг 2009, 19:06

Това интервю е преминало по-скоро като приятелски разговор между двама души, със сходни интереси и минало. Забележително! Рядко се случва, човек с такава известност, да е толкова земен и сърдечен. Благодарение на публикуваното интервю, вече гледам Брайън Адамс с други очи.
Аватар
Dakota
 
Мнения: 696
Регистриран на: 31 Юли 2009, 19:38

Re: Брайън Адамс

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 04 Авг 2009, 00:42

Най-готиният пич от всички, които съм срещал. Тези дни ще се срещна с мой приятел фотограф и ще ви цитирам мнението му за снимката на "Reckless". Ще ви разкажа за Брайън още неща докато бяхме заедно.
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов
 
Мнения: 1706
Регистриран на: 31 Юли 2009, 01:17
Местоположение: София

Re: Брайън Адамс

Непрочетено мнениеот Adelaide » 14 Фев 2010, 01:55

Много хубаво! Пък и Брайън Адамс ми е един от любимите изпълнители, въпреки, че знам малко за него. Например, много ми хареса, че познава всички от канадската рок сцена. Както и това, че 5 мин. преди концерта още ви задържа. Много хубаво присъствие въобще, като цяло.
Аватар
Adelaide
 
Мнения: 37
Регистриран на: 14 Фев 2010, 00:08

Re: Брайън Адамс

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 14 Фев 2010, 04:05

Брайън се държа с мен като с близък познат. Искаше след концерта да го заведа в някоя механа, а аз гледах въпросително опулен към организаторката, която ме подканваше да си ходя. Тогава Брайън каза да остана.

Bryan Adams and Valnay 2.jpg


Вчера на откриването на Олимпиадата се трогнах като го видях на огромна сцена с Нели Фуртадо. Същият ведър и усмихнат пич.
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов
 
Мнения: 1706
Регистриран на: 31 Юли 2009, 01:17
Местоположение: София

Re: Брайън Адамс

Непрочетено мнениеот Adelaide » 16 Фев 2010, 11:13

:) Aaa! Ами, Брайьн Адамс няма да си избере каква да е компания. Нели Фуртадо ! Очарователна!
Аватар
Adelaide
 
Мнения: 37
Регистриран на: 14 Фев 2010, 00:08

Re: Брайън Адамс

Непрочетено мнениеот Ani » 21 Фев 2010, 12:00

Не съм съвсем сигурна кой кого избира ;) През 2002 той снима кралица Елизабет ІІ по случай златния й юбилей... не че кралицата не е очарователна, дори и на пощенска марка, де :lol:
Преди дни светските клюкарски издания изложиха снимка на Линдзи Лоуън гола пред обектива. Коментарът им – снимката е интересна не толкова с прелестите на американската актриса, модел и поп певица, колкото с ... уменията на Брайън Адамс. Най-добрият фотограф сред рок изпълнителите и със сигурност най-добрият рок-певец сред фотографите :D
Ani
 
Мнения: 877
Регистриран на: 31 Юли 2009, 17:38

Re: Брайън Адамс

Непрочетено мнениеот Adelaide » 06 Мар 2010, 01:02

Здравейте! Ами, добре. И аз малко се безпокоях, че бях твърде пристрастна. Това е един по-обективен поглед. Въпреки, че си е нормално да си пристрасен към хора, които са ти симпатични.
Аватар
Adelaide
 
Мнения: 37
Регистриран на: 14 Фев 2010, 00:08

Re: Брайън Адамс

Непрочетено мнениеот Ani » 07 Мар 2010, 07:12

:!: Здравей, Adelaide! Повече от нормално, дори :D!
Ani
 
Мнения: 877
Регистриран на: 31 Юли 2009, 17:38

Re: Брайън Адамс

Непрочетено мнениеот Duke » 23 Сеп 2010, 10:15

Твърде деликатен си, ако аз взимах интервю от Брайън, задължително щях да го попитам за чий му беше да разбужда съседите в края на 1991 и къде останаха хубавите спомени от лятото на 1968?
Аватар
Duke
 
Мнения: 61
Регистриран на: 10 Авг 2010, 17:58

Следваща

Назад към Интервю

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron