Милена Славова (Milena)

... и две раменени думи с ... си е цяло интервю

Милена Славова (Milena)

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 22 Ное 2009, 22:33

На 28.11. в НДК Милена празнува 25 години на сцена с много приятели от онези и сегашни времена. Срещаме се в Южния парк на хубаво есенно слънце. Тя разхожда куче, което се кава „Ела тук”, аз разхождам апарат с незаредени батерии. Обезпокоен гражданин на видима възраст над 73 г. и 4 м. пита: „Това куче ваше ли е – Мое е – Дразни моето – Ми това му е работата”. Изчаквам тактично кучешката свада заради невъзможния лай.

Milena Slavova 4.jpg


Често ли те питат какво са за теб 25 години на сцена?

Откакто обявих юбилея, това един от най-питаните въпроси. Не мога да кажа как изминаха, та аз съм си на акъл същата. А като кажеш „25 години” ми се виждат много. Сещам се като бях по-малка Щурците си правеха юбилей „20 години” и аз си виках „това е ужас, това е все едно 200 века”. И в следващия момент щрак(!) - „25 години” – а(!) колко бързо минава всичко.

Когато се връщаш в средата на 80-те, как ти се струва твоята изява тогава?

Ми, то някакси беше много интересно, защото всичко ставаше от само себе си. Явно ми е вървяло по някакъв особен начин, защото неща в които съм се пробвала с голям зор много трудно се е получавало. С музиката само си го пожелай, просто тръгваш да го правиш и то става още преди да си го очаквал. Говоря за реализация на песни, за музика, иначе с медиите е трудно, защото тогава бяха непробиваеми. Все едно да отидеш и да чукаш на райските врати и те ш’ти кажат: „Чакай сега, къде си ти?! Въобще не си за тука, не си от наш’те!”.

Имаше ли някоя пикантерия от концертите между 1985-90 г.?

Ние тогава имахме адски много участия. Една година брат ми беше засекъл 47 000 км навъртени. Парите не са били много, обаче имахме много ангажименти – младежки клубове, разни абитуриентски балове. Тогава имаше всякакъв вид забавления, докато сега специално за рок музиката няма толкова много. Залага се повече на клубове и такъв род изяви. Когато започнах да работя с Ера и един ден Амебата тръгна да ми прави нещо като CV, започна да ми брои концертите и се оказаха 700 на базата на тези за които съм си водила статистика, нали. Тогава беше много колоритно. Къде ли не сме свирили, включително разни киносалони, читалища, на студентски бригади, което беше супер купон. Някакви студенти ходят и си берат рози и ЦК на Комсомола – пляс(!) ни слага там да правим програма. Беше як купон, защото студентите са на нашата възраст (смее се звънко ха-ха).

Ти по това време каква музика слушаше, пънк ли?

Аз слушах много разнообразна музика, но предимно хеви и уейв. К’во да ти кажа... поп не обичам, не знам защо... много естрадно ми беше. Сега вече слушам джаз, слушам симфонични разработки, защото са ми много интересни откъм аранжименти и звучене. Слушам и по-други работи.

Помниш ли коя е първата плоча , която си държала в ръцете си?

Ами това беше нашата плоча (смее се). Ти знаеш ли, че ние нямахме грамофон вкъщи. Единственото свирещо устройство беше един ВЕФ (от 12 до 29-годишните да питат техните). Една съседка имаше български грамофон и имаше плочи на Диана Експрес и... на по-старите лъвове... Смоуки, разни такива. Ако това се брои за държане на плоча значи съм държала нейните, но вкъщи съм си държала моята. („Милена и Ревю” за която се фукам, че съм я направил на диск, а тя няма такъв. Обещавам да й го запиша).

Кое кара един фен на музиката да стане изпълнител и творец?

Ми... твойто... как да кажа, твоят напън отвътре, че ти иде да кажеш нещо за нещата, такива каквито са и да ги кажеш под (формата на) някакъв музикален диалог. Не знам, нищо и никой не ме е карал „направи това и това”. Нещата идваха от само себе си. Някакси това си беше естествено за мене. Има хора, които поради липса на пари или от това, че ще вземат хонорар от еди-колко си лева, това ги кара да пишат музика. Мен това никога не ме е стимулирало. Цялата ми музика, цялото ми творчество е било почувствано и когато нещо ме развълнува и ми бръкне в душата, аз го изразявам под формата на музика и в текстове.

Каква е разликата между „Не’ам нерви” и „Куклата Мици”?


Разликата или приликата? Открийте 10-те разлики! Разликата е, че едното е писано през 90-а г., а другото сега. Представяш ли си колко години са минали?! Онова общество с онези проблеми, сега други. То не че са се махнали онези, но дойдоха и други – това са ходещите по улицата кукли Мици.

Значи разликата е в това, което те дразни...

Причината навремето е била една, сега е друга, но нещата не се оправят много много... За съжаление те ескалират, развиват се кат’ някакви бактерии. Като не им обръщаш внимание да ги унищожиш, те се развиват, разбираш ли? След 10-15 години кой знае каква песен ще направя, ако продължава така.

Защо се върна от Лондон?

Върнах се да правя авторска музика, защото в Лондон приключих с нея, оказа се страшен бизнес. Всичко е въпрос на пари. Там има някои хора, които дърпат конците. А това дето сме го слушали за талантите и да ходиш да си търсиш късмета е ала-бала и сигурно е било 1930 г.

Ходиш ли сега до Лондон?

Ходя да, но сега по-рядко щото с бебето се занимаваме и аз нямам много време да се отдам на такива дълги разходки. Преди тя (дъщерята Куин) да се роди ходех много често, тя като се роди - само 2 пъти.

В смисъл, в Лондон има при кого да отидеш ли?

Ами да. Там имам едно малко жилище и сега едни приятели живеят в момента. То си ми е като втори дом, макар че... де да знам. Много ми е самотно там. Нещо съм си изпозагубила контактите. Много мои близки заминаха за други държави. В един момент там стана тегаво. Кръгът от приятели се сви и започна да ми става скучно, макар че живея в центъра на Лондон. Има хиляди барове за развлечения, ама това не ми пълни толкова душата, щото като няма с кой да си говориш и близки като нямаш... малко...

Сега имаш дъщеря. Това променя ли те?

Миии... да ти кажа това не ме променя много. По принцип ме променя дотам, че съм станала по-отговорна и ето факта, че се съобразявам и не мога много-много да съм ползотворна и да си върша нещата, а трябва да си стоя вкъщи. От една страна това ми пречи, от друга очаквам това детенце да попорасне за да може да си комуникираме като хора, защото тя сега сега си е бебе и още не може да говори. Чакам един такъв сериозен приятел в нейните очи.

Какво очакваш от концерта?

Очаквам да дойдат всички хора, които са отраснали с нашата музика. Тези, които ми пишат във Facebook… аз просто не съм си представяла, че има такива сърцераздиращи неща, просто не очаквах, че чак толкова ще са. Ако тия хора дойдат ще се радвам да им въздействам с новите парчета. Въобще 25 години някой да ти слуша песните не е малко. В крайна сметка това ме радва и очаквам да е як купон.

Milena Slavova 5.jpg


Помня времената когато в категория „женски рок вокал” на деня, в албум, на месеца или на годината нямаше за кого да се гласува освен за теб.

А ти знаеш ли, бях на някакви номинации в НДК, не помня какви. Бяхме номинирани 3 – аз, Роберта и Ани Лозанова. И стана много интересно, нали – поканени сме там в залата да чакаме наградите. При положение, че там има жури, което казва кой кой е. В следващия момент обявиха трите имена и цялата зала скочи на моето име, ама яко скачане. В следващия момент дадоха наградата на Роберта и оттам нататък такова зверско освиркване, а Зала 1 на НДК не е малка. Ама такова зверско освиркване, че тя не излезе да си вземе наградата. Излезе някакъв човек от нейно име – такъв по-нисък от тревата. Това много ме обиди и ме вкара наистина в много яки размисли, че просто когато разчиташ на разни журита има такава връзкарщина и такава подлизурщина, че ... Абе, най-важното е обичта на народа, нали така!

Кажи нещо без да те питам.

Хм... много неща мога да ти кажа... какво да ти кажа... Сега ще ти дам пример. Когато ходя да пея с Ревю е як купон, когато аз пея в Ревю. Обаче когато хора ходят да слушат Ревю без мене веднага ми се оплакват. Няма значение Васил (Гюров) коя певица е сменил, защото той ги сменя често бая, щото ми пускат снимки и клипове от техни концерти. Тука наистина ние сме малко (като) деца на разведени родители, нали. Не ние, ами публиката, щото кат’ съм си Ревю става як купон и всеки се кефи. И в следващия момент доста такива неща има... много странно! Може би щото тя (публиката) сравнява един певец с друг и няма как щото всяка пее такива песни дето аз съм пяла, няма как... Това едното и искам да кажа на феновете, че хубаво е да идват на Ревю. Яки купони стават. Обаче Васил много се сърди, когато се каже Ревю с Милена. Когато се пише само Ревю, когат’ мен ме няма става страшно, хъ.

Имаш ли врагове?

Сигурно имам, да ти кажа. Аз значи... по принцип аз нямам такива, но сигурно има такива хора, които не ме обичат. Или са двулични пред мен или се мазнят в същия момент. Сигурно има, няма начин да няма. Просто животът е такъв, че...

Сега на концерта с кого ще свириш?


Значи първо, опитвам се да ги направя хронологически нещата. Може с Ревю да почна, да направим там няколко песни. После няколко с Ера, така да вървим във времето на градацията групите от онова време, които са много близки и много такива - като приятели въобще и като чувственост. След това, по-нови групи с които съм правила неща. Например гостите група Атлас, с които сме били много дълго на сцена, обаче никога не сме имали обща песен. Те ще си свирят техни песни, както и Ахат също. Те ще си направят две песни да ме поздравят. Конкурент и Черно Фердже също са в програмата. Иначе с Обратен Ефект имаме обща песен, с Уикеда сега правим. И въобще ще стане много як купон, аз съм сигурна, че ще стане.

Накрая тя свирва в пространството, вика го по име и разбирам, че кученцето се казва Джоджо.
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов
 
Мнения: 1706
Регистриран на: 31 Юли 2009, 01:17
Местоположение: София

Re: Милена Славова (Milena)

Непрочетено мнениеот Ani » 23 Ное 2009, 04:37

Вижда се, че една дума не си редактирал - личи изцяло нейната реч, самобитност, автентичност и всичко, събрано в една дума - Милена :)
Благодаря за това интервю и задочно й пожелавам "след 10-15 години" да направи една друга песен -пък знае ли човек, може и да е Химн ;) - тогава ще четем отново интервюто ти :D
Ani
 
Мнения: 877
Регистриран на: 31 Юли 2009, 17:38

Re: Милена Славова (Milena)

Непрочетено мнениеот zira619 » 23 Ное 2009, 21:50

А няма ли да са и Контрол?? :o :cry:
zira619
 
Мнения: 158
Регистриран на: 31 Юли 2009, 17:29

Re: Милена Славова (Milena)

Непрочетено мнениеот Dakota » 24 Ное 2009, 11:50

Доколкото знам и Контрол ще свирят. :)
Интервюто е много хубаво. Преди няколко дни гледах Милена в едно вечерно тв предаване. Тя винаги е била естествена - никаква показност, никакво надуване.
Честно казано навремето не я харесвах особено. Защото тя пееше друг вид музика, а в моите среди имаше известна вражда между рокаджии и другите алтернативни течения. Гледахме с насмешка на прическите, дрехите и т.н. Сега оценявам факта, че Милена беше първата, която направи в България нещо различно. Внесе колорит.
Ще отида на концерта й.
Аватар
Dakota
 
Мнения: 696
Регистриран на: 31 Юли 2009, 19:38

Re: Милена Славова (Milena)

Непрочетено мнениеот Гост » 24 Ное 2009, 15:05

Първоначалната информация за мястото на концерта беше зала Универсиада, а в интервюто пише НДК.
Промяна ли има или аз съм неправилно информиран за това?

Доколкото знам, от група Контрол ще се представи само Кольо, а не групата като цяло. Или и в тази част от инфото има промяна и аз научавам последен?
Гост
 

Re: Милена Славова (Milena)

Непрочетено мнениеот Adelaide » 06 Мар 2010, 00:57

Здравейте!

Една от любимите ми песни е : ИСТИНА

Припев:
а-а Някой ден сърцето
ще поиска това,
което ти си му отнемал,
без дори да си разбрал.
о-о Някой ден сърцето
ще те съди за това,
затова че много си го лъгал

Четох текстове на нейни песни наскоро. Сериозни размисли. Както си е редно и за рок-музиката :)
Много ми хареса, например : "Да закърпим небето " http://vbox7.com/play:8e4a0f39

Колко хубаво да се лее леко творческият процес, а не мъчително. При някои добри творци е мъчително.Така е било с Шилер, например, доколкото си спомням.
Харесва ми мнението и за ситуацията в страната.
Аватар
Adelaide
 
Мнения: 37
Регистриран на: 14 Фев 2010, 00:08


Назад към Интервю

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron