Петко Димитров - диригент

... и две раменени думи с ... си е цяло интервю

Петко Димитров - диригент

Непрочетено мнениеот Sir John » 23 Ное 2010, 04:06

Петко Димитров е главен гостуващ диригент на Нов Симфоничен Оркестър. Той също е и помощник дерегент на Симфония в С, Ню Джърси, музикален директор на Младежкия симфоничен оркестър в Риджфийлд и помощник диригент на Риджфийлдския симфоничен оркестър, Кънектикът.

72fcbc61cd.jpg

Той е приет да следва в Националната музикална академия, София през 1993 и по-късно завършва бакалавърска степен по музикална педагогика.

8308bed20b.jpg

През това време той изучава оркестрово диригенство при Иван Бакалов, Васил Казаджиев и Росен Миланов. Димитров прави своя дебют като диригент с Нов Симфоничен Оркестър, София, България през Май 1998, изпълнявайки концерт от британска бузика от Сър Майкъл Типет и Хенри Пърсел.

a1c1bd9cb6.jpg

Концертът е осъществен със спомоществователството на Британски Съвет. Оттогава той е помощник дерегент и главен гостуващ диригент на оркестъра и е изпълнявал цикли и отделни концерти. От 2001 Димитров учи и работи в САЩ.

Alan_Parsons_und_die_Ritter_der_Tafelrunde_c__RW-Entertaiment_Michael_Bahlo_01.jpg

През 2004 завършва магистратура по оркестрово диригентско майсторство в Университета в Мичиган под ръководството на Кенет Кийслър. По време на престоя си в Мичиган той изпълнява концерти с Оркестъра на мичиганския университет, филхармоничния и симфоничния местен оркестър.

Alan_Simon_auf_brennendem_Schwert_c_RW-Entertainment_Michael_Bahlo_01.jpg

През 2006 той завършва обучението си с Густав Майер в Консерватория Пийбоди, като част от дипломирането си по диригентско майсторство. През сезон 2007/2008 Петко е носител на наградата Бруно Валтер Мемориал Фаундешън за асистент диригент.
Sir John

Re: Петко Димитров - диригент

Непрочетено мнениеот Sir John » 23 Ное 2010, 04:14

Alan_Simon_Pat_O_May_Martin_Barre_John_Helliwell_und_Konan_Mevel_c_RW-Entertainment_Peter_Becker_01.jpg

Наскоро, случайно ровейки се в нета открих информация за един интересен проект, събрал в себе фолклорни изпълнители, прогресив-рок корифеи и…симфоничен оркестър (+ пищно шоу с множество артисти, танцьори, пироефекти и т.н., всичко това изпълнено на огромни пригодени специално за тези представления сцени).

Buehnenansicht3_c_RW-Entertainment_Helmut_OElschlegel_01.jpg

Сюжетът (за кой ли път през последните години) третираше легендата за Артур, Мерлин и Ескалибур.

Chris_Leslie_c_RW-Entertainment__Helmut_OElschlegel_01.jpg

Но интересното в случая, от музикална гледна точка е, че освен сблъсъка на популярна и класическа музика, тук беше добавено и красивото очарование на келтските традиции, както и че оркестъра, който участва е … Нов Симфоничен Оркестър, град София с диригент – маестро Петко Димитров!

Corvus_Corax_c_RW-Entertainment_Michael_Bahlo_01.jpg

Ето какво беше любезен да сподели с нас.

efbd39ac03.jpg
Sir John

Непрочетено мнениеот Sir John » 23 Ное 2010, 04:28

f2a1c39aa7.jpg

Участвахте с Нов Симфоничен Оркестър в европейската част от турнето “ Excalibur –The Celtic Rock Opera” !Как осъществихте контакт с организаторите на този мащабен проект и какви са първоначалните ви впечатления?

fb62e546ce.jpg

Всъщност, доколкото знам организаторите сами се свързаха с нас. За това може повече да ви разкаже г-н Веселин Добрев, който пое нещата от страна на Нов Симфоничен Оркестър. И все пак, от Robert Wagner Entertainment ни се обадиха и ни поканиха да участваме в два концерта през юли 2009 в Калтенберг, близо до Мюнхен. После ни поканиха и на турнето през януари 2010. Организаторите са германци и са също толкова точни и дисциплинирани. Просто се работи много лесно с тях.

Feenwelt_in_Bedraengnis_c_RW-Entertainment_Michael_Bahlo_01.jpg

Знаеше ли предварително нещо за френския композитор и автор на цялата идея Ален Симон и неговите концептуални творби?

Feuervogel_die_Spinne_c_S_Kuessner_Fraenkische_Nachrichten_01.jpg

Не, нищо не бях чувал за него. По-късно разбрах какво голямо име е, както и за успехите му в този жанр. Мисля, че Ален е изключително талантлив и музиката му ми харесва много.

Johnny_Logan_als_Artus_mit_Merlin_im_Hintergrund_c_RW-Entertainment_Helmut_OElschlegel_01.jpg
Sir John

Непрочетено мнениеот Sir John » 23 Ное 2010, 04:44

Харесваше ли фолклорна музика въобще и в частност точно келтските ритми?

Няма как да не харесвам при положение, че дядо ми Христо Христов, цял живот е писал музика и аранжименти за фолклорни ансамбли. А за келтските ритми…че има ли музикант, който да не ги харесва!

P1120527.jpg

Мнението ти за симбиозата между фолклор , рок и класическа музика ?

То си е все музика. Нямам нищо против симбиозите, но шрябва да са направени с вкус и майстворство и смятам, че това не е никак лесно.

Michael_Mendl_als_Merlin_c_RW-Entertainment_Michael_Bahlo_01.jpg

Хората с класическо образование са по скоро консервативни към подобни експерименти , не приемат различните музикални основи.Явно не си от тях , но все пак имахте ли някакви , чисто професионални трудности по време на работата по “Excalibur…”?

Аз бих казал, че класическите музиканти са доста по либерални към другите жанрове и стилове, отколкото останалите изпълнители по отношение на класическата музика. Аз съм просто захранен като музикант с рок, така че…никакви проблеми и трудности.

MOR16543_06.jpg

Как се чуства човек на такава сцена , изпълнена с множество артисти , танцьори и други музиканти ? И каква е разликата между такива проекти , представления и …да речем един оперен спектакъл?

P1120505.jpg

На първия въпрос отговора е много прост – щастлив. Втория е по сложен. Разликите са много, но най важната е импровизационния момент на рок сцената, който в операта го няма…или поне се молим да го няма. Операта е произведение, което някой, някога е написал и трябва да се следват точно указанията на този човек. Другото е джем.

P1120526.jpg
Sir John

Непрочетено мнениеот Sir John » 23 Ное 2010, 04:59

P1120527.jpg

През 1969 г. британските рок класици Дийп Пърпъл и Дъ Ху разтърсват феновете , критиката и въобще музикалния свят със съответно „Concerto for Group and Orchestra“ и първата рок-опера “Tommy”, малко по-късно много световни величия се увличат по новата музикална форма – Дъ Кинкс, Дейвид Бауи, Пинк Флойд и др. . Включително и композитора Андрю Лойд Уебър, който заедно с лирика (либретист) Тим Райс, създават Jesus Christ Superstar (Исус Христос суперзвезда). Как виждаш в днешно време този формат?Какво бъдеще му “предричаш”?

P1120532.jpg

Не мога да кажа, че следя особенно внимателно развитието на този жанр. По горе изброените пиеси са създадени все пак доста отдавна. Може би бъдещето на рок операта е свързано най вече с бъдещето на рок музиката като цяло. Имам чуството, че в днешно време рока е доста по минимализиран, липсват големите инструментални сола и форми, както в албумите от 70-те и 80-те години на миналия век. Не знам! Ще видим.

P1120535.jpg

Не може да не си чувал за клавирния маг Рик Уейкман. Слушал ли си неговите рок-опери и по специално “The Myths and Legends of King Arthur and the Knights of the Round Table”(Митове и Легенди за крал Артур и рицарите на кръгата маса)?Тематиката е същата като в “Excalibur”.Ако триябва да ги сравниш какъв ще е твоя коментар?

Знам кой е Рик Уейкман, но за жалост не съм слушал произведението, за което говориш.

P1120536.jpg

Заедно със вас на сцената излизат едни от най големите имена в прогресив рока - самия Алън Парсънс на китара и клавишни, швейцарската world music и new age звезда Андреас Воленвайдер на арфа, свирещите средновековна музика германци Corvus Corax, басистите Лес Холройд (Barclay James Harvest) и Дейвид Пег (Fairport Convention, Jethro Tull), саксафониста Джон Хелилуел (Supertramp), китариста Мартин Бар (Jethro Tull) и много други .Разкажи ни по нещо за тях , какви са като характери, като личности? Успяхте ли да комуникирате въобще?

P1120547.jpg

Много големи музиканти и страхотни хора. Държаха се абсолютно нормално и дори играха тенис на маса, джаги и други такива неща с нас. Много приятни за общуване, хора които обичат живота и забавленията. И това си е съвсем нормално! Харесаха музикантише в оркестъра веднага и почти през цялото време бяхме заедно – голям купон! Преди един от спектаклите Мартин Бар влезе в съблекалнята ня оркестъра и попита дали някой цигулар знае „двойния” от Бах. Един от нашите каза да и двамата отидоха да порепетират! На другия ден по време на soundcheck го изсвириха – цигулка и китара, а Дейв Пег им свиреше партията на basso continuo, която не знам кога беше научил. Големи образи!
Sir John

Непрочетено мнениеот Sir John » 23 Ное 2010, 05:15

Предвиждате ли още съвместни изяви?В Източна Европа ,в Америка и Азия например?В Япония бихте имали грандиозен успех!

P1120548.jpg

Това, което знам засега е че пак ще има турне през следващия януари – Германия и някои големи градове в други европейски страни.

P1120552.jpg

Чувал ли си за нашия китарист Николо Коцев и неговата рок-опера “Nikolo Kotzev's Nostradamus”?Тя получи много добър прием по цял свят ,имаше и номинации за награди!

Знам Николо Коцев, уважавам го, но пак за съжаление не познавам операта му.

P1120565.jpg

Участвал ли си и в други музикални предизвикателства различни от стандартната ти работа?
Не толкова драстично различни от това, което правя обикновенно. Сега какво ти предстои - в професионален план?

P1120553.jpg

Имам няколко концерта в USA, както и работата ми с Младежкия оркестър, на който съм музикален директор. През май пак в България на концерт (17 май – Бетовен, пиано концерт № 5 и Щраус – „Така рече Заратустра” – бел. авт.).

P1120564.jpg
Sir John

Непрочетено мнениеот Sir John » 23 Ное 2010, 05:24

P1120569.jpg

Любимата ти музика е…?

P1120570.jpg

Много съжалявам, но ми е доста трудно да отговоря. Просто не мога.

P1120573.jpg

Какво правиш в свободното си време , ако имаш изобщо такова?

P1120574.jpg

Нямам.

P1120591.jpg
Sir John

Непрочетено мнениеот Sir John » 23 Ное 2010, 05:32

P1120592.jpg

За финал какво би споделил с нашите читатели?

P1120593.jpg

Кое е нещото ,което винаги си искал да кажеш, но никога не са те питали?

P1120602.jpg

Ох! Най-после.

P1120781.jpg

P1120782.jpg
Sir John

Непрочетено мнениеот Sir John » 23 Ное 2010, 05:37

P1120867.jpg

petko2007.jpg

Petko-Dimitrov.jpg
Petko-Dimitrov.jpg (27.04 KiB) Прегледано 22630 пъти

Simon_Nicol_c_RW-Entertainment_Michael_Bahlo_01.jpg