Концерт на Ал Ди Меола (Al Di Meola) в София 2010 г.

Беше ли на концерта? Драсни два реда!

Концерт на Ал Ди Меола (Al Di Meola) в София 2010 г.

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 12 Ное 2010, 12:07

Al Di Meola, Sofia Live Club 11.11.2010

Досега не бях виждал толкова пълен клуба. Час преди концерта на входа има опашка, пускат само по няколко души. Вътре е позната лукс обстановка от която най-хубавото е съвършенството на звука. За пръв път пред сцената има столове като оркестрина. Някои щастливци са на 2-3 метра от сцената.

Al Di Meola In Sofia Live Club 004a small.jpg


Ал Ди Меола излиза в квинтет за представяне на програмата от настоящия тур New World Sinfonia. С него са Пео Алфонси (Peo Alfonsi) – китара, роденият в Бронкс кубино-пуерториканец Гумби Ортис (Gumbi Ortiz) – перкусии, унгарецът Петер Косаш (Peter Kaszas) – барабани и чистият кубинец Виктор Миранда (Victor Miranda) – акустичен бас.

Al Di Meola In Sofia Live Club 016a small.jpg


Ал излиза в 21:45 ч само с 15 мин. закъснение, поздравява топло публиката и се започва. Той свири на акустична китара Конде Ерманос (Conde Hermanos) с найлонови струни и монтиран кондензаторен микрофон. В това няма нищо странно. Познат звук от последните му изяви. Още на първото парче внезапно се извива китарна електрическа буря и се опулвам. Заглеждам се в процесора Роланд (Roland) и забелязвам до него друго устройство, което превръща найлоновата акустика в бясна жица като в албума Elegant Gipsy.

Al Di Meola In Sofia Live Club 026a small.jpg


Ди Меола отдавна е в кръга на авангардните технологии за китарен звук. На моменти се чува клавирен инструмент, какъвто няма на сцената. Акустичният бас на кубинеца пълни пространството меко като електрически. Ударната секция придава на общия звук нещо, което отнася свиренето на квинтета в т.нар. уърлд мюзик. Характерното пицикато на Ал, което отделя всеки тон от предишния, отпраща публиката към фламенко с марка Ди Меола. Петимата свирят в завиден синхрон. Композициите се развиват от тихо спокойствие до яростна мощ. Няма средно положение, няма игра в центъра с напречни подавания до тъча. Само от врата на врата с бързи контри в които Ал е в стихията си. В бързите сола пръстите на лявата му ръка изглеждат като вентилатор.

Al Di Meola In Sofia Live Club 028a small.jpg


Само след 30 минутно свирене - антракт 15 минути. Разглеждам какво се продава в офишъл мърч. Няколко различни диска World Sinfonia - студийни и концертни по 20 лв, DVD Live In Poland 2009 : World Sinfonia (2010) за 30 лв и пак за толкова 2 вида фланелки за които и 10 лъва не бих дал.

Втората част започва соло акустично. Ал е сам и всеки се наслаждава на уникалното му звукоизвличане. Някои слушат със затворени очи. Когато останалите от групата излизат, Ал Ди Меола казва каква невероятна публика сме, бурно аплодиран от целия клуб. Посвещава следващата композиция на баща си, който бил седмо дете в семейството. Ние се смеем, а той добавя, че дядо му бил тринайсето. Продължаваме да се смеем.

Групата навлиза в латино ритми. Едно хлапе, около 10 годишно, стои пред самия Ал. Той го подканя да танцува и младият юнак обира овациите. Ал е възхитен от танцовите му умения и се бърка за пари и в двата джоба. Настава веселие.

Al Di Meola In Sofia Live Club 027a small.jpg


Концертът се точи към края си след полунощ без нито една позната мелодия, но това няма значение. Бисове и снимки. Доволен съм, че нямаше акордеон, защото тангата на Астор Пиацола понякога ми идват в повечко. Каквото и да свири Ди Меола, колкото и виртуозно да го прави, какъвто и звук да тегли от струни – в неговата музика има чувство на вълнение, има красота, изящество и безгранично послание: „музиката е контакт”. Този концерт ще се помни дълго и ще се говори за него винаги, когато някой излезне на сцена с китара.
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов
 
Мнения: 1706
Регистриран на: 31 Юли 2009, 01:17
Местоположение: София

Назад към Концерти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron