Здравейте! Не знам дали тука му е мястото, но бих искала, с цел да бъда полезна, да споделя неща, които ме вълнуват последните месеци. Музиката, литературата, въобще изкуството, както и науката, житейската философия, битието са свързани помежду си, с цел хармония, красота, правда, истина и т.н.,както се надяваме. Съжалявам и се извинявам, че не съм прегледала всичко тук, доколкото е възможно. Иначе аз съм си запазила доста неща от този хубав сайт на радиото.
Списък на най-добрите литературни творби,публикуван в английския вестник „Гардиън".
http://www.helikon.bg/curious/556_naj-d ... emena.htmlНапример, 'Дон Кихот' и Хорхе Луис Борхес, препоръчвам.
Чинуа Ачебе, Нигерия, ( 1930), „Нещата се разпадат" - за живота в племето!
Джоузеф Конрад , Англия, (1857-1924), „Ностромо" - първата част прочетох - за натрупване на богатство по един достоен начин (ако въобще има такъв). Хареса ми описанието на едно здраво семейство - мъжът и жената се харесват, уважават и обичат; единни са в постигането на целите,
влагайки каквото могат от себе си.
Други мои любими автори, които не са от списъка - Хулио Кортасар (разкази), Халикарнас Балъкчъсъ (разкази - много поетични), Рей Бредбъри (един от най-големите ми фаворити - романът "Вино от глухарчета" - ежедневният живот като приказка; чудесата, които ни заобикалят всеки ден)
"По-кратка история на времето" на Стивън Хокинг - подобрена или по-разбираема версия на предишната му книга "Кратка история на времето" ( не съм я чела )
Бил Брайсън "Кратка история на почти всичко" - Книгата има запазено място във всички европейски и американски класации на най-търсените книги.
http://bgnauka.com/index.php?mod=front& ... &pid=12330"Войната се завръща", Анри Пози
http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/10/23/ ... oklada_za/WikiLeaks публикува близо 400 хил. секретни доклада за войната в Ирак
Това са едни от съвременните герои! И Джулиан Асандж е само 21-22 години. Не съм добре запозната(доколкото това е възможно), но така го чувствам. И още нещо - защо трябва все името на лидера да се споменава (както и аз направих) и той да понася най-тежкото бреме?! А и от друга страна, за мен, не е добре да се жертва човек за идеали, освен в един случай, но не искам сега да говоря за това. Човечеството въобще не си взема поука от грешките и продължава да прави все същото, като овци !
Вярвам, че един от най-силните начини за промяна на света е възпитанието на децата с любов, в здраво семейство.
Филмите от нашата съседка - бивша Югославия - доближаващи се до документалистиката - сякъш някой е взел камерата и снима това, което вижда в момента около себе си. Доскоро въобще избягвах такива филми. Нямала съм разбиране. Пример :" КРАСИВИТЕ СЕЛА, КРАСИВО ГОРЯТ" (LEPA SELA LEPO GORE); " СТЪРшЕЛ" (STRSLJEN); "ТУРНЕ" (TURNEJA). Македонците, пък и сърбите - хубави хора, иначе, но езикът им - развален български !?
Иначе между най-любимите ми филми си остават - "Матрицата" 1-ва част; "Писмо в бутилка"; "Роди се звезда" с Крис Кристофърсън ; "Наистина любов" ( 'Love actually' 2003); два филма с Робърт Редфорд: "Господарят на приливите " (и с Барбара Стрейзанд) и "Повелителят на конете"; "Междузвездни войни"
; "Иронии на съдбата" с Харисън Форд ; "Мостовете на Мадисън" с Мерил Стрийп ; "Хусар на покрива" - френски; "Джейн Еър" на Франко Дзефирели ( не знам дали него съм гледала; по книгата); "Властелинът на пръстените"; "Козият рог".
Хубаво е да гледам филмите, които се споменават в тази тема. Почти нищо не съм гледала, доколкото се сещам, като я четох преди време.
Приятно изкарване на празниците ви пожелавам! И щастлива Нова Година!