The Doors movie (Дорс филм) и Jim Morrison (Джим Морисън)

"Ах този джаз" - писна ми да имам "Коса"

Re: The Doors movie (Дорс филм) и Jim Morrison (Джим Морисън)

Непрочетено мнениеот Dakota » 10 Фев 2010, 19:31

Разбирам. Пинк Флойд са ми в десетката - прекрасни текстове и музика.
Извинявай за "Поясни!". Не исках да те засегна, просто такъв ми е маниера на писане.
Аватар
Dakota

Непрочетено мнениеот Ani » 11 Фев 2010, 00:49

Dakota написа: И все пак...понеже се говори за текстове, да вземем например "Lament". Ще ви кажа какво разбрах аз от тази поема. Това, че Морисън се отказва от физическото си състояние в полза на духовното, е ясно. Той заклеймява пагубното влияние на медиите върху децата - това го разбрах. Сблъсъкът със старата генерация също е ясна: "Прошка за нещастните стари хора, които омеквайки
Ни учеха на божия детска молитва в нощта"

Останалото е гняв към фенките, които искат само едно - демек: това ли е най-важното! Типично излияние от човек, който вече не може...по обясними причини. Ако някой успее да ми разтълкува строфа по строфа какви са посланията на Морисън в тази, както и в други поеми, шапка ще сваля!
Е, терзанията на Джим са си негова работа. Той е имал неговите демони, от които не е можел да избяга.

Тълкуванията ти са безупречни!!! Дори това за сблъсъка със старата генерация не го бях стоплила по този начин :) Шапка свалям! :D

А за Pink Floyd ....
Ani

Непрочетено мнениеот bright-eyes » 11 Фев 2010, 16:29

Pamela написа:Ами да видим, чия душа е сърдита, за това, че друга има различни усещания от нейната! И щом споделянето (като мнение) на различни вкусове по даден въпрос се отъждествява с отвратителни постъпки...

Ницше казва: "Какво е животът, ако не и спор за вкус и вкусност!". Да спорим кое е шедьовър е излишно, когато не посочваш няколко такива, за да можем да приемем и твоето мнение. Не може да се отхвърля, нещо което не си споделила и написала, нали :?: Пък и не виждам, кой го прави и не приема „твоето мнение”?! Съчетанието на изящна музикалност, чувства, мелодичност са нещата, които се коментират тук! Мисля, че даването на лични оценки, не допринася за твоето въображение, нито пък Те кани на пътешествия в други измерения.
Благодаря на всички, които пишат тук на едно много високо ниво и всеки ден изострят сетивата ми за невижданото, недокосваното и нечуванато!!!!! Чудесни сте :!:
Последна промяна bright-eyes на 12 Фев 2010, 20:34, променена общо 1 път
bright-eyes

Непрочетено мнениеот Dakota » 12 Фев 2010, 00:22

Ani написа:Тълкуванията ти са безупречни!

Ох, не знам колко са правилни. Наистина поезията му е доста отвлечена и човек се чуди какво точно иска да каже. Спомням си преди време как стоях с часове пред една картина, която подариха на сестра ми - всички присъстващи се възхищаваха, хвалеха художника и изказваха суперлативи, а аз стоях безмълвно и не направих нито един коментар, защото не разбрах нищо. Картината се наричаше "Грация" и, честно казано, представляваше една мацаница с преобладаващи жълти и червени краски. Толкоз. Та...художникът беше представил собственото си виждане относно...нещо си. Искам да кажа, че там, където не съм спец, си трая.
Как тълкуваш това?
The Soft Parade
Катакомби, детски кости.
Зимни жени в утробите камъни носят.
Водят бебетата си на реката.
Дали ги къпят, или да ги давят?
Catacombs, nursery bones
Winter women growing stones
Carryng babies to the river
To bathe or drown?
Самите Doors наричат това "Джим Морисън стихове".
Ani написа:А за Pink Floyd ....

Пинк Флойд...Те са ми слабост. Ако приемем формулата на Pamela за шедьовър: текст+музика, това при тях го има! Но, както се казва, въпрос на вкус. Няма да крия, че любимата ми група са Цепелин. Те не блестят с въздействащи текстове, но въпреки това аз си ги харесвам. И никога няма да ми омръзне да ги слушам!
Аватар
Dakota

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 12 Фев 2010, 04:13

bright-eyes написа:Благодаря на всички, които пишат тук на едно много високо ниво и всеки ден изострят сетивата ми за невижданото, недокосваното и нечуванато!!!!! Чудесни сте :!:

Благодаря ти за това топло и прозорливо мнение. Отдавна не те бях виждал тук - от темата Magical Mystery Tour в която не ти отговорих, но ще го направя.

Мисля, че нацелваш нещата във форума с

bright-eyes написа:Ницше казва: "Какво е животът, ако не и спор за вкус и вкусност!".

Колкото и да се твърди, че на вкус и цвят няма приятели, ще кажа друго. Общият вкус сближава хората в общност. В нея сравняването на ценностните системи е въпрос на "чест" и лично удоволствие за всеки да сподели ценното на вкуса си.
Също така вкусът на другия е най-малкото интересен, провокативен и предварително приет с уважение в общността. Няма хора с еднакъв вкус и това значи, че всеки намира себе си някъде в общото обединение.

Затова рокаджиите са метъли, пънкари, уейвари... както и поклонници на други стилове в рока, неклиширани като обща група за която май се отнася това:

bright-eyes написа:Съчетанието на изящна музикалност, чувства, мелодичност са нещата, които се коментират тук!

Дано успяваме. Очаквам те отново тук.
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов

Непрочетено мнениеот Ani » 12 Фев 2010, 16:26

bright-eyes Толкова ме развълнува снощи като прочетох думите ти, че забравих за диетата и се отдадох на сладки изкушения :D Благодаря! и от мен

Dakota написа:Как тълкуваш това?
The Soft Parade ....

Dakota, как ти хрумна да ми зададеш този въпрос? ;) И, нали, всичко зависи от контекста.... та това доведе до превод на The Soft Parade . Във филма са включени части от песента и Soft Parade се превежда като "нежен парад". Не съм съвсем убедена, но "тихо шествие" ми звучи малко по-добре.
Засега ще се огранича само с превода, без да давам категорчен отговор на въпроса ти :)

The Soft Parade
When I was back there in seminary school
There was a person there
Who put forth the proposition
That you can petition the Lord with prayer
Petition the lord with prayer
Petition the lord with prayer
You cannot petition the lord with prayer!

Can you give me sanctuary
I must find a place to hide
A place for me to hide

Can you find me soft asylum
I can't make it anymore
The Man is at the door

Peppermint, miniskirts, chocolate candy
Champion sax and a girl named Sandy
There's only four ways to get unraveled
One is to sleep and the other is travel, da da
One is a bandit up in the hills
One is to love your neighbor 'till
His wife gets home

Catacombs
Nursery bones
Winter women
Growing stones
Carrying babies
To the river

Streets and shoes
Avenues
Leather riders
Selling news
The monk bought lunch

Ha ha, he bought a little
Yes, he did
Woo!
This is the best part of the trip
This is the trip, the best part
I really like
What'd he say?
Yeah!
Yeah, right!
Pretty good, huh
Huh!
Yeah, I'm proud to be a part of this number

Successful hills are here to stay
Everything must be this way
Gentle streets where people play
Welcome to the Soft Parade

All our lives we sweat and save
Building for a shallow grave
Must be something else we say
Somehow to defend this place
Everything must be this way
Everything must be this way, yeah

The Soft Parade has now begun
Listen to the engines hum
People out to have some fun
A cobra on my left
Leopard on my right, yeah

The deer woman in a silk dress
Girls with beads around their necks
Kiss the hunter of the green vest
Who has wrestled before
With lions in the night

Out of sight!
The lights are getting brighter
The radio is moaning
Calling to the dogs
There are still a few animals
Left out in the yard
But it's getting harder
To describe sailors
To the underfed

Tropic corridor
Tropic treasure
What got us this far
To this mild equator?

We need someone or something new
Something else to get us through, yeah, c'mon

Callin' on the dogs
Callin' on the dogs
Oh, it's gettin' harder
Callin' on the dogs
Callin' in the dogs
Callin' all the dogs
Callin' on the gods

You gotta meet me
Too late, baby
Slay a few animals
At the crossroads
Too late
All in the yard
But it's gettin' harder
By the crossroads
You gotta meet me
Oh, we're goin', we're goin great
At the edge of town
Tropic corridor
Tropic treasure
Havin' a good time
Got to come along
What got us this far
To this mild equator?
Outskirts of the city
You and I
We need someone new
Somethin' new
Somethin' else to get us through
Better bring your gun
Better bring your gun
Tropic corridor
Tropic treasure
We're gonna ride and have some fun

When all else fails
We can whip the horse's eyes
And make them sleep
And cry

Тихото шествие
Когато бях в духовната семинария
Имаше един,
Който на дълго и на широко твърдеше,
Че можеш да се молиш на Господ с молитва
Да се молиш на Господ с молитва (2)
Ти не можеш да се молиш на Господ с молитва!

Можеш ли да ми посочиш храм
Трябва ми място, където да се скрия
Място - за мен, да се скрия

Можеш ли да ми посочиш нежно убежище
Не мога повече
Мъжът е пред вратата

Мента, миниполи, шоколадови бонбони
Великолепен саксофон и момиче на име Санди
Има само четири начина да разплетеш загадката
Единият - да спиш, друг - пътуване, да
Друг – бандит по лош път
И накрая - да обичаш съседа си когато
Жена му се прибира у дома

Гробници
Детски кости
Студени жени
Отглеждат камъни
Носят бебета
До реката

Улици и обувки
Възможности
Кожени ездачи
Продажни новини
Монахът си купи обяд

Ха-ха, той си купи мъничко
Да, той го направи
Успя!
Това е най-добрата част от пътуването
Това е пътуването, най-добрата част,
Която наистина харесвам
Какво каза той?
Да!
Да, точно така!
Доста добре, нали
Ха!
Да, горд съм да бъда част от този номер

Успешни хълмове са тук за да останат
Всичко трябва да бъде по този начин
Благи улици, където хората играят
Добре дошли в Тихото шествие

През целия си живот ние се трепем и пазим
Строеното за плитък гроб
Казваме, трябва да бъде другояче,
Някак си да се защити това място
Всичко трябва да бъде по този начин (2)

Тихото шествие вече е започнало
Чуй бръмченето на мотора
Хора в безсъзнание се забавляват
Кобра от лявата ми страна
Леопард от дясната, да

Кошута в копринена рокля
Момичета с мъниста около врата
Целувка на ловеца в зелени дрехи,
Който се е преборил преди това
С лъвовете в нощта

Далеч от погледа!
Светлините стават по-ярки
Радиото стене
Вика по кучетата
Има още няколко животни
Останали вън на двора
Но става по-трудно.
Да се опишат моряци,
Недохранени

Тропически пояс
Тропическо съкровище
Какво ли ни запраща в тази далечина
На този умерен екватор?

Искаме някого или нещо ново
Нещо друго да ни преведе, да, просто

Викайте кучетата (2)
О, става по-трудно
Викайте кучетата
Извикайте кучетата
Извикайте всички кучета
Призовете боговете

Ти тябва да ме срещнеш
Твърде късно, бейби,
Убити са няколко животни
На кръстопътя
Твърде късно
Всички на двора
Но става все по-трудно
До кръстовищата
Ти тябва да ме срещнеш
О, ние отиваме, ние отиваме ужасени
В края на града
Тропически пояс
Тропическо съкровище
Имаме време
Да дойдем насам
Какво ли ни запраща толкова далеч
На този умерен екватор?
Покрайнините на града
Ти и аз
Искаме някой непознат
Нещо ново
Нещо друго да ни преведе
По-добре носи пистолета си (2)
Тропически пояс
Тропическо съкровище
Ние ще яздим и ще се позабавляваме

Когато всичко друго се провали
Можем да извадим очите на коня
И да ги накараме да заспят
И плачат.
Ani

Непрочетено мнениеот Dakota » 12 Фев 2010, 22:36

:) И аз не знам как ми хрумна да ти задам този въпрос. Ставаше дума за тълкуване на текстове, та затова. Благодаря за хубавия превод. Какво да ти кажа...става все по-трудно. Ще извикам всички кучета! :D
А сега сериозно.
bright-eyes написа:Благодаря на всички, които пишат тук...

Ти също имаш чудесен стил, bright-eyes. И аз ще се радвам ако пишеш по-често.
Аватар
Dakota

Непрочетено мнениеот Pamela » 13 Фев 2010, 20:10

bright eyes, със сентенции за живота, форумът може да бъде изпълнен от – до. Не споря за това кое е шедьовър и кое не. Общоприетото, че в спора истината излиза наяве не приемам съвсем, защото всеки има право на мнение и никой не може да налага своето. Изразявам лично такова, по – точно несъгласие с нечие за определени песни, че са шедьоври (без да спомена нищо по отношение на казалия това) - не мисля, че е спор! Явно само аз мисля така и това ме прави нелицеприятна. Няма да се повтарям, като посоча мнението в което пиша коя песен считам за шедьовър.
Съчетанието на изящна музикалност, чувства, мелодичност са нещата, които се коментират тук! Това не отричам, къде го написах – има чудесни теми в които това личи от първото написано нещо! Ако чувствата, които ме владеят докато слушам Smoke On The Water, не са същите с тези на този, за който това е шедьовър, прави ли ме по – малко усещаща изяществото на музиката, мелодичността на песните? Вкусът на хора с които споделям любимата си музика, понякога е на другия край на моя. Никой не тегли черта и не казва – ето на, ти си съдник, защото не споделяш моето мнение. Никой с никого не спори, слушаме и обсъждаме общите си пристрастия за дадена музика, и не се сърдим, когато някой изразява различно отношение към определена песен или група! А тук..?
Ако приемем формулата на Pamela за шедьовър - Dakota, това не е формула, а лично мнение. Не го налагам, друг каза: Не е зле да прочетеш писаното правило за да разбереш какво е шедьовър. Аз държа на личната си позиция в това отношение, но не определям правила! Ето една песен (още една!!! – bright eyes и Валентин Найденов трябва да са адски радостни от факта, че споменавам, макар, че може да скочат и да кажат, че това е твърде далече от шедьовър за техния вкус!), в която за мен и текста, и мелодията са!!!: Stargazer на Rainbow. Rainbow е любимата ми група и тази песен е един от моите шедьоври, не че не обичам Deep Purple, но те бяха споменати в темата и за това го казвам. За 3 месеца откакто слушам радиото, не чух тази песен, но сигурно я има, аз не съм уцелила момента може би! Не съм сигурна, че някой ще приеме тази песен за шедьовър! За мен обаче Е! Казах за текста като неразделна част от мелодията – отново, за мен - може да се пее за любов, приятелство, живота изобщо (включващ и злободневни теми, каквито текстове има при Пинк Флойд) или, или...– и всеки ги възприема различно – на един се харесват, на друг не! Хайде сега да ги съдим според собственото си виждане, така ли? Същото важи и за мелодията.Написала си, че за теб текста може и да е тъп, но ако музиката ти харесва, това е шедьовър (не те цитирам съвсем дословно, извинявай), а кой е критерия кой текст е тъп или не, или пък коя мелодия? Не мисля, че има! Пак стигаме до личното усещане. А за Лед Цепелин – аз пък мисля, че имат много въздействащи текстове, без да са ми любимата група, но ти си в правото да смяташ обратното и въпреки това да е любимата ти! Който иска, да си спори, негов си проблем!
Мисля, че даването на лични оценки, не допринася за твоето въображение, нито пък Те кани на пътешествия в други измерения. Мисля, че тази Ти мисъл (мнение) е доста погрешна (погрешно), а даването на лични оценки е право на всеки!Не аз съм тази, която отсече, че някой е съдник, защото не е съгласен с нечие мнение. Не аз цитирах (в чий интерес?) нечие изказване, някъде си, за да получа потвърждение или опровержение на думите си или нечии други – не, че не можех, това не ме притеснява, а би било глупаво, но този направил го..не му прави „чест”!
Pamela

Непрочетено мнениеот Dakota » 14 Фев 2010, 07:30

Pamela написа:...това не е формула, а лично мнение. Не го налагам...

Разбира се, че не го налагаш. Казвай си мнението, опонирай, защитавай позициите си. Едва ли някой ще подскочи затова, че Stargazer на Rainbow е шедьовър за теб. А дори и да скочи, какво от това! Аз не виждам нищо лошо в това да се спори. Не можем всички да имаме еднакво мнение.
В интерес на истината, ти ме вкара в размисли. Ще помисля много сериозно кои са музикалните шедьоври в рок музиката. Темата е интересна.
Аватар
Dakota

Непрочетено мнениеот zira619 » 14 Фев 2010, 15:44

Не искам да ви се меся,или да бъда груба,но ако някое парче ми заговори и ми стаме любимо,никак не ме интересува дали някой го нарича шедьовър или не.
Това може би е важно за автора,който да получи някакво удовлетворение - морално и материално.
Или за хората,които имат нужда от етикети,за да се групират по някакъв признак.
zira619

ПредишнаСледваща

Назад към Музика и кино