Jesus Christ Superstar

"Ах този джаз" - писна ми да имам "Коса"

Re: Jesus Christ Superstar

Непрочетено мнениеот Тъп и упорит гост » 13 Авг 2009, 12:53

Като един доста посредствен и неОбразОван гостенин, ще започна отзад напред.

Написах, че „Who Do We Think We Are” е записан през 1972 г., по – скоро цитирах от книгата и колкото и да не чета книги в леглото /там правя други неща/, все знам кога е записан – извинявай ,че те разочаровах с това ми слабо познаване на някои факти около Deep Purple! А все си мисля, че дори да не е напълно запознат някой с тях, като прочете цитата и думите на Lord все ще вдене! Ти обаче явно си пропуснал да видиш този цитат тук на страницата – така нямаше да си губиш времето да ми отговаряш в тази част точно.

Цитираните думи са точно от един сайт, който си противоречи – Answers.com.
Нахвърляйки бегло нещо за снимките и като споменават и годината, в информацията за работата на режисьора, годината е друга на реализацията на филма. Сега вероятно ще тръгнеш да ми обясняваш какво означава точно на английски написаното срещу годината, тоест да ми го преведеш. Не си губи времето, без да искам знам и това! Грешникът аз!

По – долу помествам едни уточнения, цитирани от Wikipedia, както казваш ти:
JESUS CHRIST SUPERSTAR opened on Broadway on October 12, 1971, at the Mark Hellinger Theatre and was the first musical by Tim Rice and Andrew Lloyd Webber to be produced on the professional stage.
The original Broadway cast recording starring Ian Gillan (Jesus), Murray Head (Judas) and Yvonne Elliman (Mary Magdalene) topped the American album charts three times.
Ted Neeley headlined the first touring company that opened at the Universal Studios Amphitheater on June 28, 1972. The national tour also starred Carl Anderson and Heather MacRae.
On August 9, 1972 the London production opened.
Closing eight years and 3,358 performances later, JESUS CHRIST SUPERSTAR, had become the longest running musical in West End history.
In 1973, Academy Award winning director Norman Jewison directed the motion picture version of JESUS CHRIST SUPERSTAR, starring Ted Neeley. The film was shot on location in Israel.

И още един цитат, отново от мрежата, пак от някаква Wikipedia:
In 1972 the Tim Rice / Andrew Lloyd Webber Broadway show generated a smash soundtrack album, and Norman Jewison's film followed the year after.
Започвам да се притеснявам и то много, че всичките сайтове в които има информация за филма, където почти натъртват, че през август 1972 г. Jesus Christ Superstar е бил игран на сцена, демек мюзикъла, че тези които са списвали това инфо, са хора които са тъпи и упорити. Не само това – като едни жители на нашата земя те изобщо не се замислят, че трябва да вземат и да редактират Wikipedia, а бръщолевят, бръщолевят! Дори в канадските подобни на Wikipedia! Ама как не ги е срам в биографията на Norman Jewison, да отбелязват тази 73 година, и никъде де не отчитат, че е 1972 годината.
И дезинформират наляво и надясно цял свят, най – нагло продължават да твърдят това. И до днес има турнета на този мюзикъл, но те си държат на тяхната си версия. Вместо да прочетат думите на Валентин Найденов. Ще си останат тъпи и упорити, щом нямат желание!

Отговорих ти на цитата от биографията на Gillan, с цитати от книгата писана за групата – заради манията истината да бъде извадена тук. Не съм се появил тук за да отсъждам кой е бил точен и кой е сгрешил. Ти обаче се прояви в тази част и с явното убеждение, че си прав. Ами окей, щом така мислиш и щом този начин на мислене те удовлетворява, няма какво повече да кажа!
Поздравявам те за тона с който се обръщаш тук! Нямах грам представа, че музиката ти действа по подобен начин. Да ти вдъхва такова отношение към хората, да ругаеш и в същото време да се изживяваш като Месия. Понякога има обикновени хора, които имат познания, колкото и да не ти е приятно.
Аз може и да съм тъп и упорит, но твоя остър език и твоята неупоритост ще те докарат до там, че след време тук да си пишеш, питаш и отговаряш сам.

Не е зле. Давай, Валентине!
Тъп и упорит гост

Непрочетено мнениеот виктор лазаров » 13 Авг 2009, 13:15

Аре бе,не може ли един ден да мине без да се ръсят обиди,заяждания и тем подобни...
Аватар
виктор лазаров

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 13 Авг 2009, 15:28

Предавам се! Нямам друг избор, щом аргументи като: Пърпъл били на турне през 1973 и че през 1972 се е играл мюзикъла на сцена - значи филмът е сниман през 1973. Ми те пърпъляците са били на турне и през 1972, а спектакъла се е играл и през 1973 насам натам по целия свят с различни артисти.

твоя остър език и твоята неупоритост ще те докарат до там, че след време тук да си пишеш, питаш и отговаряш сам.

Не е зле. Давай, Валентине!

Много прозорливо! Благодаря за пожеланието!

JC Superstar - Cover Front 2 Musical.jpg

Когато някой не признава факти и данни, които цитирам, май заслужава мълчание. Ти се хващаш да ги оспорваш, тъпи ми упорит гостенино. Колко човека успя да заблудиш с цитати около снимането на филма и нито един относно конкретната година на самите снимки?

Благодаря ти, че все пак си фен(ка) на рока и пишеш тук. Извинявай за грубия тон и ще си пиша сам тук.
Предавам се окончателно.

:roll:
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов

Непрочетено мнениеот Ani » 13 Авг 2009, 17:32

Май това, че не притежавам нещо за мерене :D ми помага съвсем аналитично да разгледам ситуацията. На нос си промърморвам "А уж жените били емоционални".
Само ще цитирам в резюме дотук:
Гост
„...Но Гловър си спомня разговора на 15 юни 1973 г. в Джексънвил, Флорида....”

Гост
Gillan приема без да уведоми мениджъра на групата, като има дори изисквания, освен на него и на останалите от групата да се плати – нали ще се провали турнето и той ще има проблеми с тях.
В един момент все пак, мениджъра узнава за тази идея и отказва.
Така Gillan не изиграва ролята във филма.

Валентин Найденов
... идеята на отказ от снимки във филма. Филмът "Jesus Christ Superstar" има премиера на 15-и август 1973 г

Приемаме за истина, че разговора с Гилън за главна роля във филма се е състоял на 15 юни 1973 г.. Следва отказ, ролята се дава на намсикой ....и на 15 август същата година е премиерата на филма!!!! Малееей това и Исус Суперзвездата го не може според мен.
Следователно, по метода на математическата индукция, дедукция и всички останали метОди :lol: на мен ми се изЯсни, не знам за вас :roll:

А за Уикипедия - ще си кажа мнението в темата :)
Ani

Непрочетено мнениеот Dakota » 14 Авг 2009, 03:21

"Аре бе,не може ли един ден да мине без да се ръсят обиди,заяждания и тем подобни..."

Абе, те нека си спорят хората, ама от тази престрелка, изгубих нишката. Та тавата „Who Do We Think We Are” ли кога е записана, Гловър ли кога е разбрал, че ще напуска Пърпъл, мюзикъла ли кога е поставен, та снимките на филма ли кога са завършени....?? Цялата тази каша, като я разбъркаме, трябва да разберем, че снимките за филма са правени: а) през 1972 б) през 1973 и в) какъв беше въпроса?
Доколкото си спомням, въпроса беше защо, аджеба, Гилън не участва във филма. Или - защо Гилън пее, а Тед Нийли само си отваря устата? Ами той сам си го казва, човека. Поискал е баснословен хонорар и е направил предложение, на което....се отказва.
А дотолкова, доколкото трябва да се ровим в Уикипедия, да четем книги в леглото или извън него, :D за да разберем коя е заветната година от спора, мисля, че имаме победител в разплитането на този сложен възел! И това е Ани!
Аватар
Dakota

Непрочетено мнениеот Blossom Lady » 14 Авг 2009, 12:25

Много страсти покрай този спор се вихрят тук. Повече дори отколкото има страст в музиката заради която хвърчат искрите!
Фактите са си факти – дали от книги или от мрежата цитирани, все тая. Важното е да са достоверни.

Все още никой не е сложил чертата в дискусията. Мисля, че няма победител засега.
Предлагам да черпите вода от извора, допитайте се. До кого?

На 1 септември някой от пишещите /и спорещи/ тук и търсещ истината, може да получи отговор! Ако е достатъчно смел, може да закове въпроса-пирон към един участник в цялата тази история. Непряк, но участник в някаква степен.
А той е достатъчно благороден и добронамерен, загърбил е лошите спомени от миналото, но не го е забравил и може и да откликне на молбата.

И в такъв случай вече ще има победител – музиката и ние самите като нейни почитатели!
Blossom Lady

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 14 Авг 2009, 15:25

Дали да не питаме Jon Lord колко завършиха двата мача между Англия и ФРГ през 1972 за европейското по футбол? Дано не помни как Гюнтер Нетцер ги попиля на Уембли с 3:1. Тогава не само музиката, но и футбола ще спечели, както и ние самите.

Имаме информация от прекия участник в тази драма - човека си го е написал.

Едно уточнение. Ian Gillan записва студийния вариант на рок операта през 1970 г. след "Deep Purple In Rock". Разни цитати като "Broadway cast" (участниците в бродуейската постановка) с името на Gillan не вършат работа. Той никога не си е 'дигал гъзЪ да ходи да пее на Бродуей. Театралната версия има коренно различен живот от студийния албум и филма. Музиката за самия филм е различна и е записана наново с други певци в някои роли и с 3 арии повече. В саундтрака Ted Neelly не си отваря устата само, а си пее, макар и смешничко на фона на Gillan. Филма и тавата с музика от него излизат през 1973 г., в което всички сме единодушни. На практика албумите с името "Jesus Christ Superstar" са 2 - студиен 1970 г. и филмов.

Обложките, които се виждат тук са от различни издания на студийния албум. Тази с Разпятието е от филма.
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 14 Авг 2009, 16:18

Две думи за бродуейската постановка през 1971 г.

След успеха на представлението звукозаписната компания Decca U.S. издава тава с извадки от спектакъла. На нея пише Original Broadway Cast и е видно от снимката, която качих. Ето изпълнителите и съдържанието:

1. Heaven on Their Minds - Ben Vereen (в ролята на Юда, той пее “Bye Bye Love” на финала на “All That Jazz” заедно с Рой Шайдър)
2. Everything's Alright - Yvonne Elliman (Мария Магдалена), Jeff Fenholt (Исус Христос), Ben Vereen
3. This Jesus Must Die - Bob Bingham (Каяф)
4. Hosanna - Bob Bingham, Jeff Fenholt
5. Pilate's Dream - Barry Dennen (Пилат)
6. I Don't Know How to Love Him - Yvonne Elliman
7. Gethsemane (I Only Want to Say) - Jeff Fenholt
8. King Herod's Song - Paul Ainsley (Цар Ирод)
9. Could We Start Again, Please - Yvonne Elliman (това го няма в студийния албум)
10. Judas' Death - Bob Bingham, Ben Vereen
11. Trial Before Pilate - Bob Bingham, Barry Dennen, Jeff Fenholt
12. Superstar - Ben Vereen
13. John Nineteen: Forty-One

Списък на всички участници на Бродуей: Samuel Wright, Alan Braunstein, Steve Bell, Phil Jethro, Yvonne Elliman, Paul Ainsley, Michael Jason, Jeff Fenholt, Ben Vereen, Bob Bingham, Barry Dennen, Michael Meadows.

Не я броя за трета тава, защото не се знае дали в Сингапур или Австралия също не са издали нещо такова с извадки от техния си мюзикъл. Сега има филмирани различни постановки с това име.

:D
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов

Непрочетено мнениеот Blossom Lady » 14 Авг 2009, 18:22

Валентин Найденов: „Дали да не питаме Jon Lord колко завършиха двата мача между Англия и ФРГ през 1972 за европейското по футбол? Дано не помни как Гюнтер Нетцер ги попиля на Уембли с 3:1. Тогава не само музиката, но и футбола ще спечели, както и ние самите.
Имаме информация от прекия участник в тази драма - човека си го е написал.”

Съжалявам, че опитът ми за шега не се получи! Извинявам се!
Да не го питаме – ще вземе да се окаже, че някой от двата мача е игран през 1973 , а може би и двете срещи са тогава, а не през 1972. Отново се пошегувах, но няма повече, обещавам.

А ето какво прочетох в мрежата .
В един сайт, посветен на мюзикъла - JCSzone – има интересни въпроси и отговори (FAQ) за продукциите (и за театралните, и за филмовите). Там прочетох, че Ted Neelly играе на сцена, преди да вземе участие във филма – играе прокажен и е член на хора по това време, а по – късно дублира Jeff Fenholt .
А във Франция през 1973 г. по екраните излиза продукция едновременно с оригиналния филм.
Blossom Lady

Непрочетено мнениеот Dakota » 28 Авг 2009, 08:32

Не споменахме нищо за самия филм като такъв. Той и до ден днешен буди интерес, дори и сред младото поколение. Това са мои лични наблюдения. Забелязвам, че младите харесват и новата версия, тази от 2000 година. Ролята на Исус се изпълнява от английският актьор и певец - Глен Картър. Режисьор на филма е Ник Морис, а продукцията печели ЕМИ през 2001 г.
Докато оригиналната версия отразява тогавашната епоха и хипи движението, то тук наблюдаваме по-модерни декори и по-съвременно звучене. Например китарите са по-хард, да кажем, което се харесва повече на младежта. :) От друга страна, първата версия ги вълнува също, заради изпълнението на Гилън. Постоянно съпоставят двата варианта и правят паралел между единия и другия филм. Аз лично залагам на оригинала.
Аватар
Dakota

Предишна

Назад към Музика и кино