Zabriskie Point

"Ах този джаз" - писна ми да имам "Коса"

Re: Zabriskie Point

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 18 Авг 2009, 04:10

Преди да продължим за ПЪТ и КОНТАКТ, няколко думи за самите Pink Floyd във филма.

Микеланджело Антониони е впечатлен от техния резултат във филма "More" 1969. Гледа ги на концерт в лондонската зала Раундхаус и е впечатлен от изпълнението на "Careful With That Axe Eugene" (Внимателно с тази брадва, Евгени, наричана в акЪдемичните среди Леко с брадвето, Генчо).

Zabriskie Point Cover Front OST 02.jpg

Антоньони ги кани за няколко дни в Рим за да му направят материал за "Zabriskie Point". Нашите герои заминават, настаняват се в хотел и рупат сладки десерти с червено вино. Предлагат му няколко композиции на които Антоньони реагира като капризна баба, която избира краставица с часове. Роджър споделя, че всичко се превръща в ад и пунтира оценките на режисьора с типичния му италиански акцент: "Eet's very beautiful, but eet's too sad" (готино ий, ама ий много тъжно) или "Eet's too strroong" (туй ий много бодрроо). Те не виждат изход от капризите му и записват до 7 ч сутринта, закусват, лягат, спанак и после аре пак в бара.

Zabriskie Point Cover Back OST 01.jpg

Адът в Рим приключва с ново изпълнение на "брадвето", наречено "Come In Number 51, Your Time Is Up" и точно то се чува при взивовете във финалната сцена на филма. Харесана е една клавирна композция на Рик, която ще е в основата по-късно на "Us And Them", във филма е наречена "Crumbling Land", както и уводната "Heart Beat Pig Meat".

Преди десетина години беше издаден саундтрак на филма в който бяха включени всички песни, които са композирани специално за него. Изключение правят някои наготово използвани парчета на Greatful Dead, Kaleidoscope, Youngbloods, Patii Page...

Липсва песента на Rolling Stones "You Got The Silver" (от албума "Let It Bleed", изцяло изпята от Кит Ричардс - най-хубавата на концерта им в Букурещ на 17.07.2007). Във филма тя е много на място.

;)
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов

Непрочетено мнениеот Dakota » 18 Авг 2009, 08:41

Това са интересни факти! Не знаех, че парчето Careful With That Axe Eugene е записано наново, за да се угоди на Антониони.
Но сега отново се връщам на темата за сюжета на филма. Смятам, че посланията и символите са неясни и абстрактни, за да може всеки сам да намери своето тълкуване. Аз, навремето, изтълкувах една част от филма така: двама души се намират - мъж и жена. Всеки е тръгнал по своя път, за да търси нещо. Нещо различно. Той е сам във въздуха. Тя е сама на земята. И те се откриват там - в нищото. В пустинята. Пътят е любов. Другото е без значение. Неслучайно няма "друго" наоколо. Но дали те са разбрали, че са намерили нещо толкова важно? Явно не. Поемат отново по пътя си и последва гибел.
Не ми беше хрумвало, че някои послания се опират на китайската философия. Макар че това не ме изненадва, като се има предвид увлечението на Запада по източните култури. Наистина понятието "път" е в основата на тази философия. Оттам следват небе-земя, човек-космос и т.н. Символът "небе-земя" несъмнено присъства във филма. Хармония се ражда само, когато две противоположности са слети. Ян и Ин. Разделят ли се, хармонията се нарушава. В "Забриски пойнт", хармонията е нарушена. В такъв случай посланието е ясно.
Аватар
Dakota

Непрочетено мнениеот zira619 » 18 Авг 2009, 11:46

ПЪТ не означава непременно ПЪТУВАНЕ.
"Не излизайки от двора,мъдрият познава света.Не поглеждайки през прозореца,той вижда естественото ДАО.Колкото по-далече отива,толкова по-малко познава.Затова мъдрият човек не ходи,но познава." - Джуан Дзъ.
И още:
"По себе си можеш да познаеш другите, по едно семейство можеш да познаеш другите, по едно село можеш да познаеш другите, по една страна можеш да познаеш целия свят. Откъде зная света като такъв? Благодарение на това."
Мисля,че Антониони ще се зарадва ,като види колко много символи и послания е напъхал във филма си :D
За мен този филм остава като АТМОСФЕРА,страхотна музика( Парчето на Floyd мога да го слушам до безкрай) и ефектни,запомнящи се сцени.
zira619

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 28 Авг 2009, 17:04

На церемонията в Кан през 1960 г. филмът "Приключението" печели Златната палма. В действието на филма изчезва една жена и никой не се старае да я намери. Публиката освирква наградата, критиката боготвори филма. Тогава Антониони казва, че "суровият и стереотипен морал, който всички ние признаваме като такъв, се основава на плахост и жив мързел". После добавя, че в неговите филми се изобразява парадокса в който "ние преживяваме тези навици много внимателно, анализираме ги много старателно до степен на изтощение, способни сме на всичко това, но не сме способни да търсим нови навици".

Запитан през 1969 г. какъв смисъл влага в "морал" Антониони казва: "Когато човек е сведен до чистата му природа и пространството като негова естествена среда, тогава такива думи и понятия ще загубят смисъла си и повече няма да ги използваме". Случайно някой от вас да "вижда" тези думи в "Zabriskie Point"?

;)
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов

Непрочетено мнениеот Ani » 29 Авг 2009, 15:25

Всичко е казал съвсем ясно!
Кои са символите, стереотипите на морала - луксозна вила на скалата, скъпи стоки, препълнен хладилник... И тяхното безсмислие без Човешкото присъствие, контакт! - финалната разрушителна сцена.
Къде стигна Тя до извода, че същият този морал е неизползваем, безполезен? - Там, в пустинята, сведена до "чистата си природа и пространство". Наистина
Тогава такива думи и понятия ще загубят смисъла си и повече няма да ги използваме

"плахост и жив мързел"....струва си да мисли човек над тези основи на морала...И не само да мисли, де ;)
Ani

Непрочетено мнениеот zira619 » 29 Авг 2009, 17:52

"Морал" според Тълковния речник е "Система от правила за нравствено поведение в обществото. Нравственост."
Според мен моралът е възникнал поради еволюционната необходимост поколението да расте физически и психически здраво.Той е разтегливо понятие,различно в различните епохи,страни и общества.
Мисля,че никой интелигентен човек не си го включва в активния речник:)
zira619

Непрочетено мнениеот Ani » 29 Авг 2009, 18:32

:D
В ежедневието май се използва когато някой "чете" морал :), т.е. възпитава ценности, каквито липсват ;)
Съгласна съм, че това понятие се е обезценило.
Ani

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 29 Авг 2009, 18:52

Според мен "морал" е мръсна дума. Именно правилата за поведение замърсяват понятията за които си заслужава да се говори - нравственост, етика, хуманност... Тези правила формират стадо от хора на религиозен морал, социалистически морал, капиталистически морал - понятия с отрицателен заряд.

Надъханите с положителен потенциал спортен, търговски, творчески морал издават по-скоро пожелателност и разкриват, че навсякъде има нещо гнило в спазването на правилата. Човешко поведение лишено от възпитание, етичност, нравственост, съвест е неспасяемо от какъвто и да е морал и затова разни институции се опитват да го заградят в кошарата на стадото си.

Като чиста форма на естествена среда в пространството Антониони избира пустинята. Нейната сивота е оцветена с небето над нея - страхотен трик - пътуването на героите е в тримерно пространство. Случайно или не той е поканен от китайската компартия през 1972 г. да заснеме документален филм за Китай. След 3 годишен престой и снимки маоистите не харесват филма и той вижда бял свят едва през 2005 г.
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов

Непрочетено мнениеот PilaTekila » 31 Авг 2009, 10:48

Забриски пойнт е филм, който определено ме е впечатлил много още с първото гледане, беше мисля 1976, бях почти дете, излязох от киното тотално потресена, главата ми пълна с пустинни пейзажи, в ушите ми кънти Пинк Флойд......гледах го още два пъти до края на седмицата. Естествено тогава не седнах да му правя анализи, то и не можех, едва ли ми е било важно, просто го обичах следващите 30 години и когато се роди племенницата ми през 2006 я кръстих Дария- в чест на филма. На това му се вика да си истински Фен.
Едва ли е нужно да се сърдим на днешните 17 годишни, че не са се затирили да гледат и разбират Забриски пойнт, това трудно ще се случи ако не си дишал на живо въздухът на 60-те, пък дори и газейки из българката селска пепел....едно минало заредено с много бъдеще, което за жалост не се състоя. От технологичните висини на новия век може и да изглежда жалко минало, но аз помня че не беше, а двайсетгодишните нищо не помнят.
Та с какво ме спечели Забриски пойнт- първо с усещането за истинност, действието се развива в рамките на няколко часа, повечето епизоди са в реално време, актьорите играят с истинските си имена, напълно естествени са /направо си сложих памперс, поради извънреден смях, прочитайки мнението на горепосочената кинокритичка, че филмът бил „актьорски провал”, мисля че са блестящи за ролите си, убедителни и красиви/ Излишно е да споменавам за прекрасното заснемане на филма, пеизажа, перфектната композиция на всеки кадър, културата на цвета, воденето на зрителя към грандиозни изживявания с умело съчетаване на всички средства на киното.
На пръв поглед, героите на филма, поставени в друго време и на друго място вероятно биха били същите, но те са именно на това място и в това време и това ги прави толкова въздействащи. Времето на 60-те е много кръстопътно, измъкването от старите догми, Виетнам, Прага, Уудсток, хипи-движението, формирането на американската мечта /как да станем богати, красиви и щастливи като манекени за нула време/... Време, в което човешката енергия в планетарен план е в подем, тържествува вярата, че светът може да бъде променен и това зависи от нас.
Като основен проблем във филма видях проблема за избора. Героите се лутат, търсят, пробват, като много други, наминават през ареста, пооткрадват нещо /например самолет/, само за да видят света от птичи поглед. В главата на Марк, това не е точно кражба, защото той знае, че ще върне самолета. В началото на филма той декларира, че е „готов да умре, но не от скука” , има нещо патетично-героично в идеята винаги да е отговорен за действията си, доказва го когато отива да върне самолета, въпреки предупреждението че може да бъде опасно, умира, но не като крадец, а като човек, „който се е върнал да благодари”. Абсурдно, трогателно и трагично! Дария още не знае какво точно иска, но знае какво не иска- да бъде секретарка. Вместо да преправя света, тя предпочита да потърси едно добро рок-радио и да се чувства свободна с музиката. Директно казано или не, основна ценност и за двамата е свободата. Те са толкова свободни, великолепно млади, без предразсъдъци, могат да си позволят секс на първа среща, малко след запознанство ха-ха-ха /при това без дискусии/, красиво разделящи се, без обещания, без идея за бъдеще, като два леопарда в пустошта. За тях свободата е да променят мнението си в движение, не според твърдия, общоприет морал, а според убежденията си и обстоятелствата.
Според мен, Дария не умря духовно в края на филма. След като разруши в ума си апотеоза на американската мечта, тя направи своя избор, обърна гръб и с озарено лице тръгна към залеза /като единствения оцелял уестърн-герой/.
Като се има предвид, че всеки вижда това, което знае или това на което го учат в момента, хората възприемат произведението на изкуството по различен начин. Всяка творба се ражда отнова в очите и душата на възприемащия, това си е творчески акт, често обогатяващ първообраза /надявам се/!
Та думата беше защо толкова ми харесва този филм?! Да ви кажа честно- не знам! Важното е че продължава да ми харесва. Това е като необяснимата любов –„от многото любови- единствено възможна!”

Изведнъж си представих героите на филма в друго време и на друго място......2007, България, Марк- циганин от Павликени, току що откраднал самолет от военна натовска база, обаче самолета дефектирал и не излетял, понеже бил втора употреба, купен с фалшиви документи и така Марк си го кара по магистралата, неясно накъде….. и изведнъж вижда Дария, която е студетка втори курс, културология /прекъснала, щото няма смисъл/ и така стои си тя на магистралата, наскоро си е турила нов силиконов бюст и е излязла да го пробва..........но това е един друг филм и аз не искам да съм му режисьор.
PilaTekila

Непрочетено мнениеот Ani » 31 Авг 2009, 13:24

:!: :!: :!:
Ani

ПредишнаСледваща

Назад към Музика и кино