Zabriskie Point

"Ах този джаз" - писна ми да имам "Коса"

Re: Zabriskie Point

Непрочетено мнениеот Dakota » 05 Сеп 2009, 20:40

Човек трябва да спазва онези норми, които му диктува собствената съвест!!
Аватар
Dakota

Непрочетено мнениеот Ani » 06 Сеп 2009, 11:15

Без да се опитвам да споря само ще вметна, че "съвест" е доста разтегливо понятие...а и променливо във времето...
Ani

Непрочетено мнениеот Dakota » 07 Сеп 2009, 07:54

Абсолютно правилно! И отново опираме до въпроса дали тези норми трябва да бъдат сложени в някакви рамки, за да се спазват по определени правила. Моралът, обществените норми и ценности също са променлива величина.
"Според мен "морал" е мръсна дума. Именно правилата за поведение замърсяват понятията за които си заслужава да се говори - нравственост, етика, хуманност... Тези правила формират стадо от хора на религиозен морал, социалистически морал, капиталистически морал - понятия с отрицателен заряд."
В състояние ли е всеки един от нас сам за себе си да прецени кое е правилно и кое не, или да си стоим в "стадото"?
И още нещо. Може би думата съвест не беше най-удачния избор, за да формулирам мисълта си. С коя друга би могла да се замени?
Аватар
Dakota

Непрочетено мнениеот Ani » 07 Сеп 2009, 08:01

Е аз мислих върху това - какво да предложа вместо "съвест"? Може би достойнство, хуманност, уважение и самоуважение... знам ли?!?
Ani

Непрочетено мнениеот lost » 09 Сеп 2009, 16:07

Извинете,но махнетe от филма уникалната природа, музиката /сложете Doors -"L'America" - отклонено от Антониони/, горещите сцени... и после да се чудим какво точно е искал да каже авторът и ако не отговорим правилно - слаб 2 ли получаваме?
lost

Непрочетено мнениеот Dakota » 09 Сеп 2009, 17:33

Ами сподели какво е искал да каже Антониони, според теб. Или просто кажи дали ти харесва филма. Не се изгубвай в темата. Тя е ясна.
Аватар
Dakota

Непрочетено мнениеот lost » 10 Сеп 2009, 11:43

Много мразим въпроси за идеята на автора. Признавам, този филм не го разбрах, странен ми е, нещо като филмите на Тарковски. Антониони стои някак си извън героите си, оставил ги е на зрителя, и ние да му мислим накъде са тръгнали, да се лутаме в някакъв контекст за път, горе, долу, разни там философии на 60-те и 70-те. :?:
lost

Непрочетено мнениеот Ani » 10 Сеп 2009, 18:22

lost написа:Антониони стои някак си извън героите си, оставил ги е на зрителя, и ние да му мислим накъде са тръгнали, да се лутаме в някакъв контекст за път, горе, долу, разни там философии на 60-те и 70-те.

Ами това е най-хубавото според мен :) Да се провокира въображението, мисълта, сърцето. Почне ли творчеството .. та дори един кратък виц ... да не говорим за любовта -неслучайно я слагам тук ;) да се обяснява си губи 90 на сто от смисъла, от стойността, от привлекателността, от емоцията...
Ani

Непрочетено мнениеот lost » 11 Сеп 2009, 10:30

Която и да е творба винаги трябва да носи личното на автора си. Не можеш да хвърляш проблема на широка аудитория, без да имаш позиция, която защитаваш. А специално в този филм не усещам режисьорската позиция. Но този филм е добър за времето си. Стига сме го дъвкали.
lost

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 11 Сеп 2009, 15:18

Някои познават творби, които носят не личното на автора, а на съседката му. "Zabriskie Point" не е за средни мозъци, които хем не го харесват, хем сравняват Антониони с Тарковски. Няма нищо по-досадно от дидактиката в диалозите на руснака, който филмира радио-пиеси. Няма нищо по-хубаво от това авторската идея или тази на съседката му да струи от екрана като визия за удоволствие на зрителите, които сами решават какво да сдъвчат, защото не се вслушват във фатмашки команди.

Не всеки схваща творческата свобода на Антониони и затова има Тарковски, който ти обяснява всичко в досадни диалози. Киното е снимки, книгата е букви, музиката е ноти, радио-пиесата е диалози. Жалко за Антониони, че не е забелязал как се взривява прескъпа къща във филма му. Иначе е щял бил да издърпа ушите на виновните. На всичко отгоре оставя невинен студент да умре, застрелян на летище.

Е, може ли така, бе Микеланджело! Вместо да се метнеш в екрана и да спасяваш, ти оставяш зрителите да гледат и да ти се чудят защо го няма личното и коя е съседката ти...
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов

ПредишнаСледваща

Назад към Музика и кино