За или против Давид Черни в Пловдив?

Всичко от атомната бомба до дамските бикини в рока

За или против Давид Черни в Пловдив?

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 18 Окт 2009, 17:22

Това е художникът, изобразил България в Брюксел като клекало.

Klekaloto 1.jpg

Klekaloto 2.jpg
Klekaloto 2.jpg (11 KiB) Прегледано 14085 пъти


Ето ви сламки:
http://capital.bg/show.php?storyid=7976 ... addcomment
http://bg.altermedia.info/?p=12720

Kmet i evrein.JPG
Kmet i evrein.JPG (11.41 KiB) Прегледано 14085 пъти


:?:
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов
 
Мнения: 1706
Регистриран на: 31 Юли 2009, 01:17
Местоположение: София

Re: За или против Давид Черни в Пловдив?

Непрочетено мнениеот Ani » 18 Окт 2009, 19:01

Така или иначе Черни не е дошъл на изложбата в Пловдив - експозиция "Европейското изкуство 20 години след желязната завеса"... Прочетох различни мнения - страшно крайни, сипещи обиди...
Мислех си за търпимост към различното, нетърпимост към .... какво?!?...

"Това е онзи чешки художник, който разбуни духовете с инсталацията си „Ентропа”, която украси Брюксел по случай чешкото председателство на съюза. В нея България беше изобразена като турски кенеф, в който се кръстосваха сини, червени и жълти тръбички, водещи наникъде. По-верен портрет на правителството на тройната коалиция едва ли може да се направи. Кенефът беше турски, защото мандатът беше на ДПС. Трите цвята тръбички бяха на трите властващи партии в България, където – за никого не бе тайна – положението беше доста тоалетно.

Чехът Давид Черни беше схванал случващото се в България не по-зле от българския електорат, само че не получи признание."

Беше ми интересно как са представени другите държави - Германия с нацистки кръст, Гърция - "като някакво пепелище, което си е груба гавра с паметта на хората, които загинаха в пожарите."

Мисля си дали ако творбата беше представила България като "розова" (от рози) градина с едни усмихнати, спокойни и щастливи хора щеше да има реакция...?!?
Ani
 
Мнения: 877
Регистриран на: 31 Юли 2009, 17:38

Re: За или против Давид Черни в Пловдив?

Непрочетено мнениеот zira619 » 18 Окт 2009, 20:45

Много хубаво си я е показал Българията.Точно в този кенеф мина животът ми.
zira619
 
Мнения: 158
Регистриран на: 31 Юли 2009, 17:29

Re: За или против Давид Черни в Пловдив?

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 18 Окт 2009, 21:48

Ani написа:"В нея България беше изобразена като турски кенеф, в който се кръстосваха сини, червени и жълти тръбички, водещи наникъде. По-верен портрет на правителството на тройната коалиция едва ли може да се направи. Кенефът беше турски, защото мандатът беше на ДПС. Трите цвята тръбички бяха на трите властващи партии в България, където – за никого не бе тайна – положението беше доста тоалетно.
Чехът Давид Черни беше схванал случващото се в България не по-зле от българския електорат, само че не получи признание."


Кажи на автора на този цитат да си го завре където му е удобно за да не се налага аз да му го завирам където на мен ми е удобно. Синият цвят в България е ФК "Левски" и СДС. Какво общо има ДПС с този цвят? Българският електорат си заслужава управниците. Той ли е кенефа? Коментирай отвореното писмо на чешкия евреин.

zira619 написа:Много хубаво си я е показал Българията.Точно в този кенеф мина животът ми.


Навярно намек за тъпия соц.?! Моят мина в страсти към солото на "Смок на дървото", в четене на Чандлър и Ремарк, на поезията на Дамян Дамянов, в гледане на "Трамвай Желание" и "Козият рог"... и в очакване на "Child In Time" на тъмно за да стискаме прелестите на мадамите. Да затварям вратата на стаята си и да слушам до дупка "Back In The USSR" на ония четиримата за да не тормозя съседите, а те викаха "Пусни го по-силно!".

В инсталацията е изобразена България. Каква политика и минал соц. ви тресе, бе хора :?:
Последна промяна Валентин Найденов на 18 Окт 2009, 22:00, променена общо 1 път
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов
 
Мнения: 1706
Регистриран на: 31 Юли 2009, 01:17
Местоположение: София

Re: За или против Давид Черни в Пловдив?

Непрочетено мнениеот Dakota » 18 Окт 2009, 21:58

Тази тема предизвика големи спорове и дискусии. Чудя се защо нашата страна реагира като ощипана госпожица. И защо само ние демонстрирахме липса на чувство за хумор. Нима другите държави нямат национална гордост...история?
В собствената си родина Давид Черни е инсталирал иронични скулптури и гротески и никой не протестира за това. Бебета хидроцефали пълзят по телевизионната кула в Прага. Надупени фигури, през отвърствията на които се виждат неласкави неща за президента на Чехия (за целта е необходимо да си вкараш главата "там"). А какво да кажем за отрязаната глава на Саддам Хюсеин, потопена във формалин? Само че тази творба не е била изложена в Брюксел. Явно са решили, че е "прекалено". Пикаещите мъже..има ги във втория поместен линк.
Въпросната инсталация „Ентропа” е имала за цел да представи по хумористичен начин държавите в съюза. Да изобличи недостатъците им.
Полша – кална картофена нива с католически монаси, които издигат знамето на хомосексуализма. Коментарът на поляците е бил: „Право в целта!”
Италия – футболисти, които държат топка пред гениталиите си. Защо ли не се развикаха, че са изтипосани така. А именно – в главите им е само футбол и....Може и обратното :D.
Обединеното кралство отсъства от картата. Не че няма отредено място. Просто този сегмент не е запълнен. Празно! Според мен това е много по-обидно от всички останали карикатури.
Словакия е представена като наденица, увита с унгарското знаме. Дали е точно наденица, е отделен въпрос, ама хайде.
И така нататък. Едва ли някой не е виждал композицията.
Най-прекия път към известността е скандалът и провокацията. Давид Черни определено ги постигна. Немалка заслуга за това имаме ние българите. Направихме името му световноизвестно в мига, в който кенефа беше покрит с черен парцал. Честито! Сега със сигурност злополучният клозет ще попадне в някой музей или частна колекция като шедьовър. Шедьовър, придобил славата си, благодарение на нашите комплекси и ниско самочувствие. Които се опитваме да прикрием с патриотизъм и носталгия към славното ни минало.
Аватар
Dakota
 
Мнения: 696
Регистриран на: 31 Юли 2009, 19:38

Re: За или против Давид Черни в Пловдив?

Непрочетено мнениеот Dakota » 18 Окт 2009, 22:04

Валентин Найденов написа:Навярно намек за тъпия соц.?!

Този соц. беше реалност! Кенефите са реалност и днес. Не мислиш ли?
Не си ли бил на село?
Аватар
Dakota
 
Мнения: 696
Регистриран на: 31 Юли 2009, 19:38

Re: За или против Давид Черни в Пловдив?

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 18 Окт 2009, 22:32

Dakota написа:Обединеното кралство отсъства от картата. Не че няма отредено място. Просто този сегмент не е запълнен. Празно! Според мен това е много по-обидно от всички останали карикатури.


Кралството не е в Евросъюза и нахалният чешки евреин не печели пари от картата му, както от нашата и ние му даваме кинти за да ни орезили.

Dakota написа:Най-прекия път към известността е скандалът и провокацията. Давид Черни определено ги постигна. Немалка заслуга за това имаме ние българите. Направихме името му световноизвестно в мига, в който кенефа беше покрит с черен парцал. Честито! Сега със сигурност злополучният клозет ще попадне в някой музей или частна колекция като шедьовър. Шедьовър, придобил славата си, благодарение на нашите комплекси и ниско самочувствие. Които се опитваме да прикрием с патриотизъм и носталгия към славното ни минало.


Поради что ти, неразумни юроде, се кланяш на скандал и провокация?! Нима имаш комплекси и ниско самочувствие от лош вкус на един евреин? Комплексирани са тези, които се считат за подценени. Ако тоя циник (вж. отвореното му писмо) се дразни, че някой наш юнак е опънал неговата Дулцинея на морето, си е негов комплекс. Нима ние българите имаме основание за комплекси в сравнение с чешки евреи :?:
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов
 
Мнения: 1706
Регистриран на: 31 Юли 2009, 01:17
Местоположение: София

Re: За или против Давид Черни в Пловдив?

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 18 Окт 2009, 22:57

Dakota написа:Този соц. беше реалност! Кенефите са реалност и днес. Не мислиш ли?
Не си ли бил на село?


Бил съм на село и в Чехия. Недей да мислиш, че в техните кенефи има течаща вода, чиния и вентилатор. В центъра на Прага има клекала и явно от тях му е хрумнало изображението. В центъра на Прага има мивки в които топлата и студената вода текат от отделни чучурчета. Как ти се струва тая селяния? Питам те как ще си измиеш лицето сутрин :?:
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов
 
Мнения: 1706
Регистриран на: 31 Юли 2009, 01:17
Местоположение: София

Re: За или против Давид Черни в Пловдив?

Непрочетено мнениеот Dakota » 18 Окт 2009, 23:40

Не ми се ще само аз да водя тази полемика.
Валентин Найденов написа:Поради что ти, неразумни юроде, се кланяш на скандал и провокация?

:) Ето, на! Носталгия към славното ни минало...Никой не се кланя. Българинът е с ниско самочувствие от край време. С неадекватната си реакция го потвърди!
Не видях коментарите ти за другите "орезилени" Както и за това, че Черни иронизира и собствената си страна.
Валентин Найденов написа:...нахалният чешки евреин

Това ми намирисва на ксенофобия...
Аватар
Dakota
 
Мнения: 696
Регистриран на: 31 Юли 2009, 19:38

Re: За или против Давид Черни в Пловдив?

Непрочетено мнениеот Ani » 18 Окт 2009, 23:56

Валентин Найденов написа:Какво общо има ДПС с този цвят?

Била съм много малка - мнооого преди в България да се появи СДС, а "Левски" знаех само като национален герой, борил се за свободата ни, но тогава научих какво е "турско" синьо - този тъмен нюанс на синьото...
За жълтото и червеното - явно нямаме различия.
Макар че не приемам, който й цвят да се свързва като собственост, на която и да е политическа партия..... а като символ.
На същото място, от което взех цитата имаше едно добро сравнение с Давид и Голиат....

Не приемам творбата на Давид Черни като обида с пълното самосъзнание на българка!
Както не приемам безрезервно твърдението, че всеки народ заслужава управниците си... Всеки носи отговорност за действията си, а колективната отговорност - в случая на "народа" е точно безотговорност....
Май стигнахме до ОТГОВОРНОСТ. В темата за "Апокалипсис" zira619 написа: "Колко малко му трябва на човек,за да повярва,че е Бог."....Да продължавам ли мислите си?!?
Ani
 
Мнения: 877
Регистриран на: 31 Юли 2009, 17:38

Следваща

Назад към Разни

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron