Godsmack - The Oracle

Сподели кой ти хареса вчера или "оня ден"

Godsmack - The Oracle

Непрочетено мнениеот JukeBoxHero » 04 Май 2010, 17:53

Официално - днес
В замунда - от 1ви този месец

'THE ORACLE'

След 4 години молитви към всички богове (барабар с езическите), най - накрая бяхме възнаградени с новата 'сеч' на Титаните на новото време - Godsmack!

The Oracle - техният студиен албум номер 5, като не броим компилацията ''Good times, bad times - ten years of Godsmack'' и ''The other side'' (акустичният им албум), предлага 12 парчета здрав тежък РОК (включително с бонусът - 'Whiskey Hangover' - сингъла излезнал по-рано тази година и изненадата от ново необявено парче - 'I blame you').

Албумът, като цяло засега се приема добре, но има и бозайници негодуващи от него.
Аз обобщавам албума като страхотен, но само за истински фенове.

В петият ровещ гробища и трепещ джедаи албум, няма да чуете балади, като известните 'serenity' и 'voodoo'. Този път американците са заложили на здравия саунд, тежките китари и уникалният глас на 'ядосаният' - Sully Erna.

За разлика от предишните албуми, в този наблюдаваме по-сложни композиции на песните, по-разчупени рифове и сола, по-сложни вокални линии и типично в техен стил, един тонрежисьорски шедьовър. Дори преподаватели по тон режисура в известен български университет, предлагат на учениците си това чудовищно тон режисьорско творение. Според всеобщото мнение, Godsmack нямаше как да надминат уникалният си саунд, но въпреки това го направиха.

Преди няколко седмици започна излъчването на 'Godsmack TV - the making of the oracle', иначе казано 7 епизода с тайните от кухнята на Колосите. В едно от многото интересни интервюта Sully Erna казва: ''Албумът е на толкова високо ниво на звук, че ще е грях да го слушате на mp3... ако искате го сваляйте, все ми е едно, но тогава ще чуете едва 50% от труда ни''. Съгласен с думите му и като истиснки фен, още утре се засилвам към първият музикален магазин.

Парчетата от 5ят земетръс са следните: 'Crying like a bitch' - отдавна завладяващ класации сингъл, излезнал преди около месец. 'Saint and sinners' - парче, чието име е щяло да бъде и името на албума, но в последствие се сменя. 'War and piece', 'Love, hate, sex, pain' - още един сингъл излезнал по-рано, нетипично парче за Godsmack ако беше в старите им албуми. Но в този има място!
'What if' - личният ми фаворит! - излезе седмица - две преди албума и беше любов от пръв поглед (слух). Парче издържано от бас китарата на уникалният левичар (Robbie Merrill), със страхотни идеи и разбира се - страхотни лирики (абсолютно нормално за Sully). Главозамайващият албум продължава с 'Devil's swing' - което от първите 5 секунди грабва с мощните барабани на виртуоза Shannon Larkin и мощен риф от Gibson маняка - Tony Rombola.
Седмото парче 'Good day to die', започва с риф много подобен на "Flash of the blades - Iron Maiden' , което леко ме погъделичка хем приятно, хем - не. (Godsmack и Iron Maiden са любимтие ми групи), но след това се хвърля към типичното Godsmack звучене...следвано от доста набиващ се в главата смазващ припев. ''Forever shamed'' е парче, което е предвидено за предишният албум, но оставено в златните резерви поради различното звучене от останалите в албума ''Godsmack IV''. ''Shadow of a soul'' предлага страхотна вокална линия и отново убийствен припев, придружен с ламповият напомпан звук от китарата на Тони. Албумът завършва по унищожителен начин с едноименната песен 'The Oracle' инструментал хвърлящ ме в морето от емоции, звуци и мечти'. Инструменталът напомня на Металика (в ранни години - Да не забравяме, че Godsmack стават известни като подгряваща група на Металика, но след това излизат от ботушите на Динозаврите и създават своя колония от фенове), като разчупеност на рифове със смазващ звук. Както и на техен по-ранен инструментал 'Vampires' номиниран за инструментал на 2000г.

Godsmack НЕ са 18 годишни мъже-жени, свирещи гнусотии, а са мъже от старото поколение. Те стават известни едва на средна възраст на групата 33-34 години. В много от интервютата в едно от DVD-тата им 'Changes', Sully Erna - вокал, създател, композитор, бивш барабанист (от 24 години - барабанист ако трябва да бъдем точни), споделя за голямата любов на групата към старата музика - Zeppelin, Rush, Judas, Aerosmith, Dead can dance и прочее. Определят се като рок енд рол в модерно звучене, което няма да се хареса на много от вас. Но когато вникнете дълбоко в музиката им, ще разберете, че това е самата истина. Здрав рок, концерти изпълнени с пироефекти, ненадминат звук, ненадминати лирики в текстовете и песни бъркащи дълбоко в душата ви - Това са Godsmack!

Ето няколко видеа, които ще ви помогнат да разберете за какво говоря. Ако не ви харесва - ваша работа, не карам никой да ги обича! Нямам нужда от глупави спорове в тази тема, просто се опитвам да ви запозная с голямата ми любов!

Живи и здрави!

Drum Battle - между Sully и Shannon ...Sully : 'мислехме че сме първите, но Фил Колинс ни изпревари....но, какво пък...ние сме първите, които го правят по-тежко :)
http://www.youtube.com/watch?v=JvjuG_jMF6I

малко импровизация - http://www.youtube.com/watch?v=EQecBoy8OfE

малко акустика - http://www.youtube.com/watch?v=DeZbgzEWAXs

малко нов албум - http://www.youtube.com/watch?v=_KwWY79LalM

малко стара сеч - http://www.youtube.com/watch?v=j8xt3lrl7MQ

Изображение
Последна промяна JukeBoxHero на 07 Май 2010, 21:53, променена общо 1 път
revolution is my name
Аватар
JukeBoxHero

Re: Godsmack - The Oracle

Непрочетено мнениеот Ani » 06 Май 2010, 07:53

ЧУДЕСНО ПРЕДСТАВЯНЕ!!!
Макар това да не е "моята" музика, прочетох ревюто ти с невероятно удоволствие. Дори и само на 20 (кога точно ще празнуваш ;) ) си надраснал много!

И за подбора на цитат от интервюто на Sully Erna:
''Албумът е на толкова високо ниво на звук, че ще е грях да го слушате на mp3... ако искате го сваляйте, все ми е едно, но тогава ще чуете едва 50% от труда ни''.

и за:
"...просто се опитвам да ви запозная с голямата ми любов!"

Чест и почитание!
Последна промяна Ani на 08 Май 2010, 18:27, променена общо 1 път
Ani

Непрочетено мнениеот JukeBoxHero » 08 Май 2010, 17:38

Благодаря за коментара!
Черпенето се задава! (края на месеца)
revolution is my name
Аватар
JukeBoxHero

Непрочетено мнениеот Dakota » 09 Май 2010, 23:33

И на мен ми хареса това представяне. Парчето What If наистина е много добро. Звучи различно. Явно Godsmack залагат на нова концепция.
JukeBoxHero написа:Ако не ви харесва - ваша работа, не карам никой да ги обича! Нямам нужда от глупави спорове в тази тема..

Никой не спори с теб, JukeBoxHero. Всеки може да пише за любимите си групи и да дава мнение. Ти само кажи кога се задава черпенето. :D
Аватар
Dakota

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 10 Май 2010, 02:55

Раздай аудио за да чуя 100% звук на JBL-ите. :lol:
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов

Непрочетено мнениеот JukeBoxHero » 12 Май 2010, 21:24

Валентин Найденов написа:Раздай аудио за да чуя 100% звук на JBL-ите. :lol:

обещано!
revolution is my name
Аватар
JukeBoxHero

Непрочетено мнениеот JukeBoxHero » 17 Май 2010, 12:37

Godsmack Grabs Third No. 1 Album

Today Godsmack debuted at the #1 spot on the Billboard 200 for a third time with the release of their latest album, The Oracle. Previously, they hit the top with IV and Faceless. Let's all congratulate Godsmack on a solid album and keep it going strong for weeks to come.

:mrgreen:
revolution is my name
Аватар
JukeBoxHero

Назад към Ревю на албум