Barcelona photos

Рок история в наши авторски снимки

Re: Barcelona photos

Непрочетено мнениеот Dakota » 17 Юли 2010, 23:11

Не слагам под общ знаменател всички испанци, разбира се. Нали не си ме разбрала погрешно, Ани? Тази нация е много близка до нашата. Испанците са страхотни хора. Както и италианците.
За кръвожадността на хората - дълга тема. Някак си е заложена у човека. Но само ако не участва пряко. Говоря за нормалните хора. Обичат да гледат как се лее кръв от екрани, телевизори или компютърни игри. Купуват си вестници със страшни заглавия: "Жена закла мъжа си", Внук уби дядо си" и т.н. Но когато нещата са истински, когато се показват без цензура, е друго. Няма да забравя Милена Гилотинова (Милотинова) и прословутата отрязана глава. В централните новини, докато хората вечерят блажено пред телевизора, се случи нещо адски гадно. Няма човек, който се е възторгнал от този репортаж. Поне аз не познавам такъв.
Коридата е стара традиция. Туристите ходят от любопитство и след това изпадат в потрес. Ако убийството не е "на ужким", повечето от нас не го одобряват. А самите испанци-традиционалисти държат на това и плямпат за философия на танца и тем подобни. Дори Бриджит Бардо не успя да пробие там.
Като казах, че разликата е в социалния статут, имах предвид всички онези богаташи и новобогаташи, които смятат за престижно да се ходи на лов. Това е скъп спорт. Както и някои зрители, които се възхищават на коридата. Та самите тореадори са със синя кръв. Аристократи!
Колкото до прасетата и агнетата, голяма част от нас не можем да гледаме как се заколват, ама ги хапваме. Предпочитаме да си купим пържолки от магазина - безобидна работа! Но на село не е така. Ето нещо, което ми е непонятно: стопанина гледа добичето, храни го, говори му и след време със сълзи на очи вика коляча. Самият стопанин в повечето случаи не присъства. Жал му е. Но...добитъка се гледа до време. Най-вече прасето.
Засягаш и темата за агресията. Тук вече става дума за необуздани страсти. Агресия породена от желание за отмъщение, завист, ревност, обида. Хм, тези размисли са по-подходящи за темата любов/омраза.
Сложно е.
Валентин Найденов написа:Нека си зададем въпроса така: Каква е разликата между забит нож в гърлото на овен, теле, прасе в селски двор и сабя в гърба на бик на арена?

За животното със сигурност няма разлика.
Аватар
Dakota
 
Мнения: 696
Регистриран на: 31 Юли 2009, 19:38

Re: Barcelona photos

Непрочетено мнениеот Dakota » 28 Юли 2010, 19:13

Ani, протестиращите, които си видяла спечелиха битката.
Дано и другите области в Испания последват примера на Cataluña.
http://bnt.bg/bg/news/view/33798/v_kata ... a_koridata
Аватар
Dakota
 
Мнения: 696
Регистриран на: 31 Юли 2009, 19:38

Re: Barcelona photos

Непрочетено мнениеот Ani » 28 Юли 2010, 20:07

Ех, че добра новина! :D
Според мен в статията пропускат още една съществена причина - финансовата. На 18-хилядния стадион се съмнявам дали имаше и хиляда човека. Масово туристи - със сравнително евтини билети.
Което според мен означава едно - интересът към коридата е в миналото не само сред испанците, но и сред чужденците.
Ani
 
Мнения: 877
Регистриран на: 31 Юли 2009, 17:38

Re: Barcelona photos

Непрочетено мнениеот Dakota » 30 Юли 2010, 01:46

Причината според някои е политическа. Тоест - каталунците се дистанцират от испанците и техните традиции. Има големи спорове на тази тема.
Според мен причината е чисто човешка.
Вкусовете на хората са се променили. Да не забравяме, че до началото на миналия век, хората все още са харесвали "кървавите" представления. Екзекуции, линчове, боеве с кучета, петли, фокуси...Фокусите са били много почитани ако се лее кръв. Така е било до началото на 20ти век. Магическите умения са влкючвали задължителното зрелищно разчленяване, разрязване и т.н. Колкото повече кръв, толкова повече публика.
С течение на времето, вкусът на хората се променя. Те не искат да гледат насилие. Насилието се премества на екраните, но там е някакси по-приемливо. Всеки знае, че не е истинско.
Колкото и да ми обясняват, че забраната на Коридата е политическо решение, аз знам че тази традиция ще отмре. Просто защото никой вече не възприема насилието. Под каквато и да било форма.
Сега в Барселона, после и в другите...градове. :)
Аватар
Dakota
 
Мнения: 696
Регистриран на: 31 Юли 2009, 19:38

Предишна

Назад към Фото галерия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron