Paris Photos

Рок история в наши авторски снимки

Paris Photos

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 20 Юли 2010, 16:56

Париж – среща с история и настояще

Срещата с този град датира още от детските книги и филми за мускетари, кардинали, крале и кралици. Представата за този град оживява в своята красота, топлота, история и минало. Изненадата е в съвремието му.

Едва ли има град на света в който да има толкова значима история, събрана на едно място. В него оживява всичко чуто и видяно от снимки, прочетено в учебници и списания и някак си е различно от видяното в документалните филми. Защо ли? Символите на Франция – шансони с акордеон и любовта не присъстват. Първото впечатление от Париж е за град на целия свят.

Мятам багатериите в хотела и се запътвам към Шанз-Елизе и нейните прочути бистра.

Елизе 1 (2).jpg
Шанз Елизе, изглед от пл. Конкорд


Седнал в центъра на света, пия бира за скромните 6 евро (най-скъпата е 12), сниман за спомен от келнера индиец. Навсякъде келнерите са имигранти, над 30 годишни и разбираеми в стремежа си с часове да обясняват кое вино за какво ястие подхожда. Но за това после.

Елизе 2 (2).jpg
Шанз Елизе под Луната, снимана пред най-големия магазин за музика Virgin.


Разходката по най-известната улица в света започва от Триумфалната Арка, построена през 1836 г. в чест на победите на Наполеон , който така и не я дочаква, умирайки 15 години по-рано.

Paris 2006 Mart Valnay 137.jpg
Триумфалната арка.


До нея е Етоал (звезда) – пътно кръстовище с 12 лъча във всички посоки на града.
Последна промяна Валентин Найденов на 29 Юли 2010, 02:28, променена общо 2 пъти
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов
 
Мнения: 1706
Регистриран на: 31 Юли 2009, 01:17
Местоположение: София

Re: Paris Photos Place de la Concorde

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 20 Юли 2010, 17:15

Отправям се обратно по Елисейските полета (царство на мъртвите в гръцката митология) – булевард дълъг 7 км до Конкорд и широк 70 м. В горната му част са луксозни магазини и офиси на всички световни марки. Минавам спокойно по зоната за разходки на Шанз-Елизе и пред мен блясва площад Конкорд с Египетския обелиск - една от кражбите на Наполеон, превозена с кораби от Египет.

Конкорд - Египетския Обелиск (2).jpg
Площад Конкорд - Египетският обелиск


На този площад Френската революция гилотинира Мария Антоанета през 1792 г. и след това е наречен Конкорд (Съгласие). От него гледката във всички посоки е просторна и пъстра – средновековни сгради и градини с треви, цветя и езера.

Продължавам направо към Лувъра, навлизайки в градината Тюйлери.

1 (1).jpg
Лувър


Зеленина, чистота, спокойствие, пъстри патици в езерата, липса на градски шум и някой казва „Запази кадри за Лувъра”. Площадът пред него е оживен от хора от целия свят – жълти, черни, бели на които червените имигранти от Южна Америка продават сувенири.

- пирамидата (2).jpg
Лувър, Пирамидата.


Лувърът има уникален вход – стъклена пирамида на китайския архитект Пей пред която си намирам място за снимка на трите арки. Тази пред Лувъра, Триумфалната и голямата в Ла Дефанс се проектират една в друга с обща ос Шанз Елизе и този факт ме удивлява.

Лувър е първият музей в света в който се плаща входен билет и възниква като картинна галерия в коридорите на бившия кралски дворец, преместен във Версай
Последна промяна Валентин Найденов на 20 Юли 2010, 18:09, променена общо 1 път
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов
 
Мнения: 1706
Регистриран на: 31 Юли 2009, 01:17
Местоположение: София

Re: Paris Photos Louvre

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 20 Юли 2010, 17:56

- пирамидата отвътре.jpg
Лувър - под пирамидата.


В залата с Мона Лиза цари тишина, тържествено пазена от стотици мълчаливци, загледани в една загадъчна усмивка, която аха да се разтвори и да ти каже нещо. Навсякъде пише „Снимането забранено”, което японците не четат и единствено светкавиците им и предупрежденията на персонала смущават уникателността на този единствен житейски миг. Персоналът казва: "Не я снимайте! Има много нейни снимки в сайта ни". Снимам колкото да се види какво е в залата.

- залата с Мона Лиза.jpg
Лувър - залата с Мона Лиза.


Не е за вярване – та това е тя, на 3 метра пред мен зад стъкло, най-известната картина в света. Отмятайки поглед от нея обикалям залата, подробно описана от Дан Браун в „Шифъра на Леонардо” и виждам „случайно” допуснатите неточности, едно намигване, здрасти Дан!

- Венера Милоска отзад.jpg
Лувър - Венера Милоска отзад.


В подземието снимането е разрешено и казвам здрасти на Венера Милоска със снимка отзад. Отпред я знам от дете, а и там е трудно да я хванеш чиста.

- Венера Милоска отпред.jpg
Лувър - Венера Милоска отпред.
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов
 
Мнения: 1706
Регистриран на: 31 Юли 2009, 01:17
Местоположение: София

Re: Paris Photos Louvre

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 21 Юли 2010, 16:31

От многото скулптури прави впечатление една на Микеланджело Буонароти – „Умиращ роб". Създадена е около 1513 г. от мрамор.

- Умиращ роб.jpg
Микеланджело Буонароти - "Умиращ роб", мрамор, ок. 1513 г.


Снимките в Лувъра са разрешени навсякъде, освен Мона Лиза. Само че ако се захвана с това дело няма да ми стигне месец. Затова само разглеждам тематично подредените картини по художници, епохи и стилове. Не пропускам чудесната гледка към трите арки.

- Трите арки 1.jpg
Двора и градината пред Лувъра. Вдясно е малката арка "Карусел", "Триумфалната" не се вижда, вляво в далечината е арката "Ла Дефанс" между небостъргачите.


В един от коридорите казвам „Здрасти Kansas!”. Не виждам точно тях, но картините на Джузепе Арчимболдо ме карат да сканирам всеки детайл от нарисуваните портрети.

Arcimboldo - The Water The Water 1563-64.jpg
Джузепе Арчимболдо - "Водата Водата", 1563-1564 г. Намира се в музея "История на изкуството" във Виена. Украсява обложката на албума Kansas - "Masque" 1975.
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов
 
Мнения: 1706
Регистриран на: 31 Юли 2009, 01:17
Местоположение: София

Re: Paris Photos Notre-Dame

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 21 Юли 2010, 16:47

След 6 часа ходене и зяпане на „култура да му се не види” си оставям няколко недостатъчни кадъра за катедралата Нотър Дам (Нашата Дама – Пресвета Богородица).

Дам 1 (2).jpg
Катедралата "Нотър Дам".


Разположена е в Сите, най-старият остров на Париж, населен от паризите – племето дало име на града. Строена е около 200 години във времена на суша, холера, бедност. Завършена е през 1345 г. за прослава на Бога.

Дам 2 (2).jpg
Катедралата "Нотър Дам", снимана от р. Сена.


Забравям да кажа здрасти на Виктор Юго със спомени от „Парижката Света Богородица”, зазяпан в библейските сцени на фасадата и вътре.

Дам 3 (2).jpg
Катедралата "Нотър Дам", кулите на фасадата и витража.
Последна промяна Валентин Найденов на 21 Юли 2010, 18:11, променена общо 1 път
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов
 
Мнения: 1706
Регистриран на: 31 Юли 2009, 01:17
Местоположение: София

Re: Paris Photos Notre-Dame

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 21 Юли 2010, 17:04

Дам 4.jpg
Катедралата "Нотър Дам".


Имам съзнание, че стъпвам на място, където през 1804 г. е коронясан Наполеон и през 1970 г. е погребан Де Гол.

Дам 5 Коронация на Наполеон.jpg
Коронацията на Наполеон като император в катедралата Нотр-Дам на 2 декември 1804. Картината е дело на Жак Луи Давид, рисувана 1805-1807 г. На бляскавата церемония Наполеон е взел короната от ръцете на Папата и сам се е коронясал. А трябвало да бъде обратното. Преди това го е накарал да чака два часа в студената катедрала. Подарил му е обаче тиара, обсипана с 4209 диаманта! Императорско извинение. Художникът е нарисувал известната картина от коронацията, но верноподанически е включил и Летиция Рамолино, майката на Наполеон. Тя не е присъствала заради взаимната неприязън с Жозефина. Картината се намира в една от залите на двореца Версай, където ще отидем тия дни.
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов
 
Мнения: 1706
Регистриран на: 31 Юли 2009, 01:17
Местоположение: София

Re: Paris Photos Cite

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 28 Юли 2010, 00:46

В Сите е сградата на Съдебната палата със златисто блестяща ограда, заснета в няколко филма с Ален Делон, който излиза през нея с пушилката на полицейски ситроен.

палата 1 (2).jpg
Съдебната палата.


С тежка умора в краката сядам за чаша червено вино в бистро. Името на тези заведения идва от руското „бьiстро”, когато руските войници победители са пиели по едно на крак с думите „бьiстро, бьiстро!” за да не ги хванат началниците.

Гаврош.jpg
Бистро "Гаврош".


Обратно по Шанз Елизе виждам поляните където са били биваците им, а сега по този булевард е най-пищното военно дефиле на 14-и юли – националният празник.
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов
 
Мнения: 1706
Регистриран на: 31 Юли 2009, 01:17
Местоположение: София

Re: Paris Photos Tour Eiffel

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 28 Юли 2010, 01:53

Първата среща с Айфеловата кула е случайна. Зървам я от десетки километри извисена високо и здраво стояща някъде в центъра.

- Трите арки 2.jpg
Изглед от Лувъра.


Вълнението от срещата с нея е огромно, когато кулата изниква близо пред теб на Площад „Трокадеро”.

кула 5.jpg
Изглед от Площад Трокадеро.


Опашките пред 4-те крака на Айфеловата кула са обезкуращаващо плътни и дълги, но... веднъж се живее. Чакайки на една от тях, в случая "Запад", постоянно имаш информация колко време ти остава до касата на входа и какви са цените. 11 евро до върха.

кула 7.jpg
Кулата отдолу.


Пеша до първия етаж разтоварва част от удивлението пред тази внушителна метална конструкция. С всяка крачка нагоре виждаш как земята се отдалечава под и между металната плетеница.

кула 1.JPG
До втория етаж може и пеша.


От дете имам страх от височини (акрофобия), но в този миг изпитвам сигурност и няма как да падна някъде надолу, да ми се завие свят или да се крия някъде пребледнял. Само учестен пулс и дъх от нетърпение!
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов
 
Мнения: 1706
Регистриран на: 31 Юли 2009, 01:17
Местоположение: София

Re: Paris Photos Tour Eiffel

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 28 Юли 2010, 02:08

Бегъл поглед на най-скъпия ресторант в света и нагоре към върха с асансьора. Там е апартаментът на Густав Айфел.

кула - Густав Айфел.jpg
Густав Айфел.


Създателят на Кулата е овековечен восъчно в компанията на Томас Алва Едисон...

кула - Томас Алва Едисон.jpg
Томас Алва Едисон.


... и дъщерята на Айфел.

кула - Дъщерята.jpg
Дъщерята на Айфел.


За нея се мълви, че е пленила сърцето на създателя на електрическата крушка.

кула - Едисон и Айфел.jpg
Едисон и Айфел.
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов
 
Мнения: 1706
Регистриран на: 31 Юли 2009, 01:17
Местоположение: София

Re: Paris Photos Tour Eiffel

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 30 Юли 2010, 16:44

Гледката от кулата е неописуема във всички посоки – столицата на света е на 315 м под краката ти и неизмеримо красива в очите ти. Коритото на Сена, Кулата Монпарнас, площада и фонтаните на Трокадеро, Гранд Пале и Дома на Инвалидите, приютил праха на Наполеон са част от лесно рзпознаваемите забележителности.

Айфелова кула - Кулата Монпарнас.JPG
Градината е "Марсово поле". На нея са се провеждали ученията на възпитаниците на Военното училище, което се вижда в края на зелената морава. Зад него е кулата "Монпарнас".


Айфелова кула - Площад Трокадеро.JPG
Площад "Трокадеро", видян от върха на кулата.


Айфелова кула - Площад Трокадеро и Ла Дефанс.jpg
В далечината зад площад "Трокадеро" е футуристичният квартал "Ла Дефанс".
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов
 
Мнения: 1706
Регистриран на: 31 Юли 2009, 01:17
Местоположение: София

Следваща

Назад към Фото галерия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron