Имах предчувствие, че Зала 1 на НДК няма да се напълни. Не само заради скъпите билети - 50 лъва евтинджосите. Стастус Кво у нас са ни рак ни щука. Стойностна група с малцина верни почитатели над средна възраст.
Пред залата е рехаво. Виждам трима басисти. Кирил Маричков (Щурците), Веселин Тодоров – Кокала (Фактор) и Ивайло Крайчовски – Пифа (ФСБ). Кимам с известните, обменям 5 грама мисли с Пифа и съм в Залата.
Как да кажа, рехавиня, но изглежда пълно в Залата. Излизат! Двама в бели ризи, петима с черни панталони, петима с бели маратонки. Първото парче “Caroline” ме връща в зрелите ми години на осмокласник, който е петимен за жици.
Свирят чудесно, пеят както винаги. Франсис Роси носи чар на цялата рок история. Рик Парфит е с къса коса и държи рифовете на повечето парчета с дръгляв корпус на китарата си. Готин пич. Свири на метър пред нас, Роси също.
Стегната група пред усилвателите Marshal – рядко виждана гледка у нас. Пердашат яки парчета от кариерата си. Залата е на крака. Видима възраст на хората е от 20 до 57 г.
Барабанно соло. По принцип отивам да пикам на това, но четирима от Status Quo правят това вместо мен, напускайки сцената.
Връщат се и „О Майко”! Йеаааааааааа! Внезапно тръгва “Roll Over Lay Down”. Първото парче на Статукво от албума “Hello” 1973 година. Помня как куршумен изстрел от барабан ме тресна пряко в ушите, когато бях осмокласник. Ставам от седалката и куфежно дирижирам парчето.
Жълти страници на история и писаници в тефтера ми .
Проронвам сълзи. Това парче измерва времето ми на хлапак и на дъртак – 38 години от първия барабанен изстрел до живите Status Quo в Зала 1 на НДК. Великолепен момент за мен и хиляди в Залата.
Естествено “In The Army Now”! Франсис Роси пее с кратка подкана през ухо към нас :”Оу” и ние дружно „Оооооууууооо, ин ди арми нау”. Автор на песента е швейцарският дует Boland And Boland.
Концертът се точи към знаен финал – бис и край в 21:48 ч. финал. Начало в 20:18 ч.
Компютърна точност. Час и половина.
Минавам близо до сцената на биса. Снимам.
Светват лампи в Залата и хиляди греещи лица …