Helter Skelter

"Ах този джаз" - писна ми да имам "Коса"

Re: Helter Skelter

Непрочетено мнениеот Dakota » 28 Ное 2009, 00:53

Статията на В. Найденов е изключително интересна. Ще ми се да поразсъждавам върху нея.
На мен лично не ми е ясно кога точно се ражда идеята, че има дявол. В Светото писание не може да се разбере кой е този герой. Цели армии от тълкуватели на библията дават различни мнения. Ту е представен като красив ангел, близък до Господ, но спорещ с него, ту като триглав змей, с когото добрите сили се борят. Едно е сигурно - тълкуването на библията се е интерпретирало според изискванията и политиката на дадена епоха.
През средните векове никак не е било лесно да си различен. Налагането със сила на една религия, е спъвало развитието и затова до Ренесанса сме тънели в невежество. Докато други народи са просперирали. И ето, през 19ти век се появява т.н. Алистър Кроули, който без да иска предначертава съвременния човешки стил на поведение - Прави каквото искаш. Или - поддай се на греха! Без угризения и чувство за вина.
Без съмнение Антон Ла Вей (черният папа) прегръща с охота тази идея. Той се прицелва в най-слабите точки на християнството: вместо сексуално въздържание, той проповядва удовлетворяване. Вместо "Не пожелавай", "пожелавай". Уважавай враговете си? Неее - смажи ги! Не си подавай и другата буза. Удряй! Ла Вей смята, че хората не бива да са невежи, че трябва да излязат от стадото, да се усъвършенстват, да се съревновават и да просперират. Всъщност той проповядва точно това, което е заложено у човека - непримиримост, стремеж към власт, нужда от развлечения. Удобно! Осъществявайки тези свои идеи и легализирайки греха, Антон Ла Вей се превръща за кратко време в милионер. Те това е бизнес!
Рок звездите от тези години са били особено податливи към такъв "сатанизъм". Свободно поведение и "прави каквото искаш"..Бунтарство срещу пуританските норми - супер яко! - както казват днешните тинейджъри.
И след всичко това, спокойно можем да кажем, че днес светът живее под властта на дявола. :lol:
С течение на времето, като че ли сатанизма придоби далеч по-зловещ характер от невинните залитания на Бауи, Пейдж и др. Голяма част от почитателите на Блек метъла се изживяват като сатанисти. За тях Варг Викернес, например, е герой и духовен учител. Норвежкият музикант, който беше осъден на 20 години затвор за бруталното убийство на приятеля си и за палеж на църкви, се радва на нов албум. А почитателите на Burzum се множат! http://vbox7.com/play:86fc99d6&al=1&vid=
Менсън (не Мерилин) също има безброй фенове. Той и до ден днешен е най-популярния затворник.
Има и такива герои в очите на днешните младежи. :shock:
Последна промяна Dakota на 28 Ное 2009, 01:12, променена общо 1 път
Аватар
Dakota

Непрочетено мнениеот Ani » 28 Ное 2009, 01:01

Валентин Найденов написа:Не го пее Алан, а Elmer Gantry. Не разбирам що се трепам да разказвам някои неща и после... "нищо сатанинско..."

Ти недей - за трепането ти - дума да няма лоша :!: Имаше висок КПД - ехеее!!! :)
Ani

Непрочетено мнениеот Dakota » 28 Ное 2009, 11:07

Ani написа:Смях се с глас на статия за връзката между рока и сатаната

Според някакво изследване, по време на бременност не трябва да се слуша рок. Отразява се зле на плода. :lol:
Валентин Найденов написа:Основателят на Църквата на Сатаната Антон Ла Вей прави това в Хотел в Калифорния. Дали не е някое от лицата в снимката на Hotel California на Ийгълс?

Между другото и в парчето "Хотел Калифорния", слушано наопаки, има сатанински послания. Не е истина колко хора търсят под вола теле! Няма да се учудя ако и от плочите на Лили Иванова лъснат страшни злокобни заклинания.
Вчера прочетох 9те сатанински гряха от библията на Ла Вей. Много интересно четиво. :? Въобще - 9 гряха, 9 кръга на ада, 9та порта - абе...
Аватар
Dakota

Непрочетено мнениеот zira619 » 28 Ное 2009, 14:02

Влюбих се в Sabbath още преди да знам нещо за сатанинските им уклони,просто музиката влезе в мен. :D
А ето какво пише в"Ozzy без цензура"от Сю Крофърд :
"Докато Ози и Сабат са на турне из Европа и Америка,за да представят албума си(Sabbath Bloody Sabbath),някаква сатанинска секта ги моли да свирят на фестивала й "Нощта на Сатананта",която трябвало да се проведе в Стоунхендж в Англия.Четиримата отклоняват предложението и моментално си навличат заплаха,че ще им направят магия.Вече доста са се привързали към кръстовете си и ги носят на сцената, но оттогава се заричат изобщо да не ги свалят.В песните,които Ози реве с цяло гърло от сцената всяка вечер,трудно може да се намери нещо сатанинско,но репутацията вече ги е изпреварила.Преди един концерт в Мемфис,Тенеси,съблекалните им са покрити с кръстове,начертани с животинска кръв.По-късно по време на шоуто някакъв сатанист се опитва да заколи Тони на сцената,Защото искал да принесе душата му в жертва на дявола,а след концерта на бандата ги чака цяло сборище "вещици" с надеждата ца бъдат спасени от тях.Уплашен да не го смажат в блъсканицата,Гийзър изпява някакво фалшиво заклинание,за да отпрати тълпата. Бил Уорд си спомня;"Някои хора биха се изразили така:"Господи,ужасно нибеше страх да се срещнем с теб ,и сега,след като те срещнахме,сме доста изненадани.Не етака,както си го представяхме."Мисля,че и Ози изпитваше същото.Е,да,харесваше ни идеята за задгробния живот,но само в рамките на обикновения интерес.Определено не като някаквъв вид ритуални практики."
А както Ози сам казва:"Не бяхме го планирали.Опитахме се да представим музиката по-различно.Тя има зло звучене,тежко,прокобно.А изведнъж се появиха всичките шибани вещици,взеха да ни звънят разни изроди,да ни викат да свирим на черните им литургии и всякакви други дивотии."

Мисля,че интелигентните хора могат да направят разлика между шоуто и глупостите. :lol:
zira619

Непрочетено мнениеот Ani » 29 Ное 2009, 01:25

Dakota написа: Вчера прочетох 9те сатанински гряха от библията на Ла Вей.

И аз се зачетох в тях - да, неочаквано интересни :)

zira619 написа:Влюбих се в Sabbath още преди да знам нещо за сатанинските им уклони,просто музиката влезе в мен.

Любимо парче?!? ;)
Ani

Непрочетено мнениеот zira619 » 29 Ное 2009, 19:30

А, недей ,Ani,цяла нощ трябва да пиша! :lol:
Като начало - "Children Of The Grave" ," Solitude", "Into The Void ", "Killing Yourself To Live","Blask Sabbath","Bit Of Finger", но най- любимото ми е "Planet Caravan",ето това:
http://www.youtube.com/watch?v=H72-4idYFug
zira619

Непрочетено мнениеот Ani » 29 Ное 2009, 22:09

:lol:
В чест на едно изпълнено "предложение, родено из дълбините" ;) - това великолепно парче с мои думи...
Ani

Непрочетено мнениеот JukeBoxHero » 10 Май 2010, 15:34

:twisted:

нещо тематично...

I got my bell, I'm gonna take you to hell
I'm gonna get ya, Satan get ya
HELL'S BELL'S
revolution is my name
Аватар
JukeBoxHero

RSS лента

Непрочетено мнениеот RownpeneOwece » 26 Яну 2011, 04:17

Классный у вас сайт,спасибо. Столько всего, да так красочно. Вот только хочется спросить: а можно подписаться на RSS рассылку новостей? Было бы очень здорово...

------------
NW Novorossiysk
RownpeneOwece

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 26 Яну 2011, 10:55

Регистрирай се във форума.
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов

ПредишнаСледваща

Назад към Музика и кино