Apocalypse Now Redux

"Ах този джаз" - писна ми да имам "Коса"

Apocalypse Now Redux

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 15 Сеп 2009, 17:44

zira619 написа:Ако сме изчерпали тези филми - предлагам да кажем нещо за тежката артилерия - "Апокалипсис сега" - един от фаворитите ми. :)


Това май няма да е скоро. zira619 е на ход с белите фигури...

Apocalypse Now Redux Cover Front 1.jpg


За да се пише сериозно за този филм, трябва се гледа новата пълна версия "Apocalypse Now Redux" 2001.

Apocalypse Now Redux Cover Back 1.jpg


Само по спомени за "Ездата на валкюрите" на Вагнер няма да стане. Символиката на апокалипсиса и пътя е твърде задълбочено представена в този филм. Системата на героиката изисква прочитане на всяка дума, казана от полковник Курц, когато говори за ужаса.

Apocalypse Now Redux Cover In 1.jpg


Вземете си нов отпуск и го гледайте!

:lol:
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов
 
Мнения: 1706
Регистриран на: 31 Юли 2009, 01:17
Местоположение: София

Re: Apocalypse Now Redux

Непрочетено мнениеот zira619 » 15 Сеп 2009, 18:22

Наистина трябва отпуск.
Не знам откъде да започна...Може би със Страхотното,Единствено и Любимо парче на Doors в началото? Или с невероятната игра на Мартин Шийн (опитвам се с всичка сила да видя нещо от него в сина му Чарли, но не виждам...)Или с невероятната режисура на Копола?Или - като черешка на тортата - моят идол Марлон Брандо в тази историческа роля?
Радвам се,че вече във филма са сложени орязаните сцени - при французите-заселници и с Миските в самолета - те всъщност са много важни за целостта на филма.
И кой всъщност е лудият във филма?
zira619
 
Мнения: 158
Регистриран на: 31 Юли 2009, 17:29

Re: Apocalypse Now Redux

Непрочетено мнениеот zira619 » 27 Сеп 2009, 14:06

НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ,че никой не е гледал този филм!!!
zira619
 
Мнения: 158
Регистриран на: 31 Юли 2009, 17:29

Re: Apocalypse Now Redux

Непрочетено мнениеот Ani » 27 Сеп 2009, 17:01

Дължа ти извинение, че не писах по темата.... Гледала съм филма ("Апокалипсис сега") преди - ами да, 30 години. Много време...
Спомените са избледнели. Напънах се да прехвърля по диагонал ;) субтитрите, но така не става.

Навремето бях потресена от филма. Сега като че ли съм на съвсем друга вълна - не ми се връща към ужаса на войната...
Ani
 
Мнения: 877
Регистриран на: 31 Юли 2009, 17:38

Re: Apocalypse Now Redux

Непрочетено мнениеот zira619 » 28 Сеп 2009, 20:53

Права си, Ani, филмът е тежък,и трябва да си в добра психическа кондиция,за да го гледаш.
Сигурно не съм уцелила момента да говоря за него.
Ако не се сещате за друг филм, искам да попитам някой гледал ли е"Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band"? Tой е продуциран от Beatles, но песните се изпълняват от Bee Gees и други музиканти. Там за пръв път видях преводи на песни на Beatles и разбрах за какво се пее. Може би беше по-добре да не знам:D Така или иначе те са велики!
zira619
 
Мнения: 158
Регистриран на: 31 Юли 2009, 17:29

Re: Apocalypse Now Redux

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 29 Сеп 2009, 01:36

За да разнищим някои неща от филма, мисля че трябва да започем от тук.

Apocalypse Now Redux Cover Front 2.jpg

В тъмнината полковник Курц произнася последните си думи в присъствието на капитан Уилард.

Виждал съм ужаси, ужаси, които и ти си виждал. Но нямаш право да ме наричаш убиец. Имаш право да ме убиеш. Имаш право да го направиш. Но нямаш право да ме съдиш.
Невъзможно е с думи... да се опише... какво е необходимо... за онези, които не знаят какво означава ужас. Ужас. Ужасът има лице... и трябва да се сприятелиш с ужаса. Ужасът и страхът са твои приятели. Ако не са, значи са опасни врагове. Те са истински врагове.
Спомням си когато бях в специалните части. Сякаш беше преди хиляда века. Отидохме в един лагер да ваксинираме едни деца. Тъкмо напускахме лагера... след като бяхме ваксинирали децата срещу полиомиелит и един старец дойде тичешком след нас, плачеше.
Не можеше да каже нищо... Върнахме се обратно. Бяха дошли и бяха отрязали
всяка ваксинирана ръка. Бяха струпани там на купчина, купчина от малки ръчички
и си спомням... Аз... аз... Аз плаках. Ревах като... като... бабичка. Исках да изскубя зъбите си. Не знаех какво искам да направя. И искам да го запомня. Не искам никога да го забравя. Не искам никога да забравя. И тогава разбрах, сякаш бях ударен, сякаш бях застрелян с диамантен... с диамантен куршум точно през челото.
Помислих си, "Боже мой! Геният на това, геният, който би направил това."
Перфектен, автентичен, завършен, кристален, чист. Тогава разбрах, че са по-силни от нас защото можеха да издържат това. Те не бяха чудовища. Бяха хора, тренирани кадри. Тези хора се биеха със сърцата си, имаха семейства, имаха деца, бяха пълни с любов, но имаха силата, силата... да направят това.
Apocalypse Now Redux Cover Back 2.jpg

Ако имах 10 дивизии такива мъже, тогава неприятностите ни тук бързо щяха да приключат.
Трябва да имате мъже, които са морални, и в същото време, са в състояние да използват първичните си инстинкти да убиват без чувства, без страст, без присъда. Без присъда. Защото съденето ни провали. Тревожа се, че сина ми може да не разбере какво се опитах да бъда, и ако трябва да бъда убит, Уилърд, бих искал някой да отиде до дома ми и да разкаже на сина ми всичко.
Всичко, което съм направил, всичко което видя. Защото няма нищо, което да мразя повече от... смрадта на лъжите. И ако ме разбираш, Уилърд, ще направиш това за мен. Щяха да ме направят майор за това, а вече дори не бях в армията им. Всички искаха от мен да го направя... а той най-много.
Чувствах се, сякаш той беше там, и ме чака за да махне болката. Искаше само да си отиде като войник - Прав. Не като смрадлив ренегат. Дори джунглата го искаше мъртъв, и тя е този, от който той получаваше заповедите си.
Обучаваме младежите си да хвърлят огън върху хората, но техните командири не им позволяват "да пишат „чукам” на самолетите си защото е неприлично".

Когато Уилърд го убива с мачете, Курц стене с думите:

Ужасът...ужасът... ужасът... ужасът...
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов
 
Мнения: 1706
Регистриран на: 31 Юли 2009, 01:17
Местоположение: София

Re: Apocalypse Now Redux

Непрочетено мнениеот lost » 29 Сеп 2009, 16:33

Въпреки че филмът е по мотиви от книгата на Дж. Конрад "Сърцето на мрака", той доста се отдалечава от нея. Действието в новелата, която е била написана по собствените преживявания на автора, се развива през 19 в. в Конго. Марлоу /Уилърд/ и Курц са агенти на компания, която се занимава с добив на слонова кост чрез жестока експлоатация на местните племена. Марлоу е изпратен да прибере поредната пратка със слонова кост. Когато пристига в селището на Курц, установява, че той е полудял и пребива в диво и първобитно състояние, белязано от жестокост /оградата на "къщата" му е била украсена с набучени човешки глави/ и култ към себе си. Въпреки всчико той попада под обаянието на невероятно силната му личност. Когато разбира, че Курц е вече тежко болен от треска, предприема всичко, за да го върне у дома. Но по време на обратния път, той не издържа и умира. "Лицето му с цвят на слонова кост, дишаше с мрачна гордост, безумен ужас, с напрегнато и безнадеждно отчаяние - с това беше белязано лицето му. Дали си е спомнял, в тази последна минута на просветление, целия си живот, своите желания, искушения и поражения? Той прошепна, обръщайки се към някакво видение като че ли... той се опита да извика, но този вик прозвуча като въздишка: Ужас! Ужас!" - така умира Курц. Има и страхотни размишления за реката, която тече без край към "сърцето на необятния мрак, за устоите на цивилизацията, за природата на хората. Такива ми ги разправи комшийката от втория вход, вляво.
lost
 
Мнения: 30
Регистриран на: 07 Сеп 2009, 15:29

Re: Apocalypse Now Redux

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 29 Сеп 2009, 18:39

Вдъхновението на филма от книгата е безспорно. „Почти” еднаква фабула, но не съвсем. Обединява ги идеята за жестоката колонизация по оста Европа – Африка в книгата и Америка – Азия във филма.
Вероятно заради това сходство Копола трудно избира финал. Един от слуховете е, че Уилърд заема мястото на Курц заради неясния финал в първата версия – Уилард е на лодката си на фона на вкаменено лице. В следващите предварителни прожекции Уилърд се предава и отплава след което селището на Курц е унищожено от въздушна атака, повикана от Уилард.
Заради трудния избор на финал и просрочване на всички срокове, филмът не успява да се яви в Кан през 1978 г. Вместо това над града лети хеликоптер с рекламен надпис “Apocalypse Now”. Следващата година филмът печели „Златната палма” с познатия финал.
В новата версия докато Уилард убива Курц, в лодката му се чува повикване от центъра за въздушна атака. Никой не отговаря на позива, а това е сигнал за опасност и атака. Когато Уилърд отплува по реката се чуват мотори на хеликоптери и с това филмът свършва.
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов
 
Мнения: 1706
Регистриран на: 31 Юли 2009, 01:17
Местоположение: София

Re: Apocalypse Now Redux

Непрочетено мнениеот zira619 » 29 Сеп 2009, 21:02

Ето го началото на филма,което търсих да споделя с вас.Страхотно Начало на страхотен филм!
http://www.youtube.com/watch?v=bK-0-lhtF6o
zira619
 
Мнения: 158
Регистриран на: 31 Юли 2009, 17:29

Re: Apocalypse Now Redux

Непрочетено мнениеот Валентин Найденов » 29 Сеп 2009, 23:33

Страхотно продължение.

http://www.youtube.com/watch?v=Gz3Cc7wlfkI

:twisted:
Това е което е всъщност.
Аватар
Валентин Найденов
 
Мнения: 1706
Регистриран на: 31 Юли 2009, 01:17
Местоположение: София

Следваща

Назад към Музика и кино

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron